Početna Magazin Godine Društvo Dramatičan porast broja starih u američkim zatvorima

Dramatičan porast broja starih u američkim zatvorima

Najbrže rastuću zatvorsku populaciju u SAD čine stariji od 55 godina. Samo u 2012. godini oko 246.000 zatvorenika imalo je preko 50 godina, a očekuje se da će taj broj porasti na 400.000 ljudi do 2030. godine – skoro na trećinu ukupnog broja zatvorenika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Stručnjaci tvrde da je broj starijih u zatvorima „eksplodirao“ poslednjih godina i to najviše zbog veoma stroge prakse kažnjavanja i za manje prestupe. Na primer, nedavno je jedan 89-godišnjak osuđen na kaznu strogog zatvora zato što je potrošio majčinu zaostavštinu, i to nakon višegodišnjeg sudskog procesa.
Ovaj trend počinje da iscrpljuje budžete državnih i saveznih zatvorskih ustanova, a teret snose poreski obveznici. Stručnjaci podsećaju da je svaki zatvorenik trošak, ali da je stari zatvorenik izuzetan trošak za društvo. 
Zatvori troše oko 16 milijardi dolara na starije zatvorenike, a čak tri milijarde od toga ide na troškove lečenja i nege. U Džordžiji za jednog zatvorenika preko 65 godina država godišnje prosečno troši 8.565 dolara za zdravstvenu negu, dok lečenje mlađih zatvorenika košta prosečno 961 dolar. U Severnoj Karolini troškovi su četiri puta veći nego za mlađe, a u Mičigenu dosežu i 40.000 dolara po zatvoreniku.