Društvo Magazin Godine Svet

Dramatičan porast broja starih u američkim zatvorima

Najbrže rastuću zatvorsku populaciju u SAD čine stariji od 55 godina. Samo u 2012. godini oko 246.000 zatvorenika imalo je preko 50 godina, a očekuje se da će taj broj porasti na 400.000 ljudi do 2030. godine – skoro na trećinu ukupnog broja zatvorenika.

Stručnjaci tvrde da je broj starijih u zatvorima “eksplodirao” poslednjih godina i to najviše zbog veoma stroge prakse kažnjavanja i za manje prestupe. Na primer, nedavno je jedan 89-godišnjak osuđen na kaznu strogog zatvora zato što je potrošio majčinu zaostavštinu, i to nakon višegodišnjeg sudskog procesa.
Ovaj trend počinje da iscrpljuje budžete državnih i saveznih zatvorskih ustanova, a teret snose poreski obveznici. Stručnjaci podsećaju da je svaki zatvorenik trošak, ali da je stari zatvorenik izuzetan trošak za društvo. 
Zatvori troše oko 16 milijardi dolara na starije zatvorenike, a čak tri milijarde od toga ide na troškove lečenja i nege. U Džordžiji za jednog zatvorenika preko 65 godina država godišnje prosečno troši 8.565 dolara za zdravstvenu negu, dok lečenje mlađih zatvorenika košta prosečno 961 dolar. U Severnoj Karolini troškovi su četiri puta veći nego za mlađe, a u Mičigenu dosežu i 40.000 dolara po zatvoreniku.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija