Početna Magazin Godine Društvo Kineske mere za bolji život starih

Kineske mere za bolji život starih

Prema nedavnom izveštaju kineske novinske agencije Ksinhua, kineska vlada je objavila mere kojima se poboljšavaju usluge i briga o građanima starijim od 60 godina.

Cilj: godine 2020. stariji kineski građani trebalo bi da budu više poštovani i bolje tretirani.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kina je ogromna zemlja i zemlja sa najvećim brojem stanovnika. Ali je ona i nacija koja „stari“ brzo, čak veoma brzo. Ovaj demografski džin 2025. godine imaće 300 miliona starih, a 2034. godine – 400 miliona. Jednostavno rečeno, biće zemlja sa najvećim brojem starih ljudi.

Već nekoliko meseci, kineska vlada etapno upostavlja mere za pomoć starijima. Među njima je zakon koji obavezuje članove porodice da se brinu o starijem, da „ne zanemaruju niti da ignorišu starije osobe“.

Takođe, zakonom je uspostavljen „Praznik starijih osoba“, koji je vezan za dan kada se proslavlja Čongjang, praznik dvostruke devetke, koji se slavi 9. dana devetog meseca lunarne godine, kada se izražava i poštovanje precima.

Prošle sedmice, kineska vlada je objavila i novu meru kojom se poboljšava pružanje usluga osobama starijim od 60 godina.

Tim zakonskim dokumentom, zdravstvene ustanove imaju obavezu da naprave poseban zdravstveni profil za starije od 65 godina i da im ponude besplatne preglede najmanje jednom godišnje. Takođe, u javnom prevozu najmanje 10% mesta mora biti rezervisano za bolesne, hendikepirane i starije osobe.

Danas se Kina suočava sa posledicama politike rađanja jednog deteta (koja tek što je promenjena), a koja je doprinela ubrzanom starenju stanovništva. Ta politika je onemogućila zemlji pravilno obnavljanje generacija, te zato od početka XXI veka Kina ubrzano stari.