Ekonomija Magazin Godine Svet

Kina: Stari čine tržište od 652 milijarde dolara

Kina će 2050. godine imati 480 miliona osoba starijih od 60, tj. svaki četvrti stanovnik planete stariji od 60 godina živeće u Kini. Ovo otvara veliko tržište…

Povećanje broja starih Kineza na 200 miliona stvorilo je brojne izazove, od manje radne snage do ogromnog povećanja potreba starih, ali ima i svoje prednosti.

Tržište roba i usluga za stariju kinesku populaciju dostiglo je u 2014. godini četiri triliona juana (652 milijarde dolara), odnosno oko osam odsto nacionalnog BDP-a, sudeći prema izveštaju koji je 23. septembra 2014. godine objavljen u Pekingu (China National Committee on Aging: China Report on the Development of the Silver Hair Industry).

Očekuje se da će do 2050. godine ovaj biznis dostići 17 biliona dolara (1.000 milijardi, tj. 12 nula ili “trilion” po američkom sistemu brojanja), tako da će činiti trećinu kineske ekonomije, i ujedno biti najveće svetsko tržište za stare.

Tada će Kina imati 480 miliona osoba starijih od 60, tj. svaki četvrti stanovnik planete stariji od 60 godina živeće u Kini. Izveštaj izdvaja četiri glavne oblasti usluga za starije:

  1. proizvodi – na primer, pomagala za kretanje, uređaji, itd.
  2. usluge – kao što su kućna nega, specijalni transport
  3. nekretnine – centri za život uz asistenciju, naselja za stare
  4. finansijske usluge – osiguranje, upravljanje imovinom (ujedno i najveći biznis).
Finansijske usluge za stariju populaciju u Kini će rapidno rasti u narednom periodu. Na primer, u SAD oko 6,2 miliona ljudi radi u finansijskom sektoru, a za više od polovine njih fokus posla je na penzionerima.

Sa druge strane, Kina danas ima skoro 5,3 miliona, tako da postoji veliki prostor da se popuni u finansijskom sektoru za starije stanovništvo u odnosu na razvijene zemlje, piše Blumberg.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija