Dom i stanovanje Magazin Godine Svet

Kina: Novi urbanistički propis obavezuje na izgradnju ustanova za stare

Prema novim propisima urbanizma, lokalne samouprave u Kini će morati da obezbede više zemljišta za izgradnju ustanova za brigu o starima. 

U Kini, prema propisima objavljenim 9. juna 2014. godine, više zemljišta moraće biti obezbeđeno za izgradnju ustanova za brigu o starima. Novo pravilo izdato je od strane Ministarstva građevine, planiranja i reusursa, finansija, stanovanja i urbanog i ruralnog razvoja.

Ovim bi trebalo da počne rešavanje nedostatka institucija posvećenih starijim građanima kojih nedostaje u Kini. Prema propisu, treba planirati više ustanova za dnevnu negu, rehabilitaciju i zabavu za starije građane.

Izgradnja ovih ustanova treba da bude uvećana u skladu sa potrebama pojedinih regiona. Nove stambene četvrti moraju predvideti postojanje nege starih, bilo u vidu kućne nege ili lokalnih institucija i domova za stare, dok već izgrađene stambene celine imaju godinu dana da pronađu prostor za ovu vrstu usluga.

Zemljište predviđeno za ovu namenu ne može biti preimenovano za neku drugu, a propis predviđa i inspekcijske komisije koje će vršiti nadzor nad sprovođenjem.

U 2013. godini broj stanovnika u Kini starijih od 60 godina dostigao je 202 miliona, tj. oko 15 odsto ukupne populacije. Očekuje se da će ovaj broj preći 300 do 2025. godine. Dve trećine ovih ljudi žive sa bolestima, a preko 36 miliona je donekle nesposobno da se brine o sebi samostalno, piše Šangaj Dejli.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija