Ekonomija Magazin Godine Svet

Kina investira iz penzionog fonda u privatne banke

Kineski državni penzioni fond investirao je u kompaniju Ant Financial koja se bavi finansiranjem u sektoru internet tehnologija, i koja je nastala od poznate kineske kompanije Alibaba.

Obim investicije nije objavljen, ali svejedno ona predstavlja novu tačku razvoja kineskog finansijskog tržišta, jer će se privatne finansijske institucije sada takmičiti sa državnim bankama kao što su Industrijska i Komercijalna banka Kine, i sve to uz blagoslov kineske vlade kroz direktne investicije.

Ant Financial odvojio se od Alibabe u septembru 2011. godine, i bio je u početku Alibabin nezavisni servis za uplaćivanje novca sa kompanijskih sajtova za onlajn trgovinu.

Od tada je firma napravila druge finansijske proizvode koji se takmiče direkno sa državnim bankama.

Kineske državne banke nisu bile efikasne u uslugama za stanovništvo i male biznise, pa izgleda da Kina očekuje da će slobodnijim razvojem privatnog bankarskog sektora pospešiti razvoj privrede i tržišta.

Prva investicija iz penzionog fonda obavljena je u petak, 3. jula 2015. godine, piše Quartz.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija