Društvo Magazin Godine

Kerol Doda – 50 godina mode toplesa, silikona i starleta

Smrt 78-godišnje Kerol Dode (Carol Doda) u novembru 2015. godine podsetila nas je da starlete i golotinja u javnom životu nisu izum 21. veka. Plastične operacije, silikon, osiguranje delova tela… i to u vreme kada neke današnje bake još nisu ni slutile da će im unuke biti starlete.

Kerol je pre više od 50 godina pokrenula trend toplesa u SAD. Rođena 1937. godine, prvi put je nastupala u toplesu 1964. godine, sa svojih 26 godina. Samo dva meseca posle njenog prvog nastupa, svaki klub u San Francisku imao je zabavljačicu u toplesu.

Imala je 44 hirurška zahvata u cilju poboljšanja izgleda, ubrizgavala je silikon u grudi (tehnika koja je u međuvremenu zabranjena), koje je zatim i osigurala na, pričalo se – 1,5 miliona dolara.

Klub “Kondor” u San Francisku, gradu koji se tada još uvek nije proslavio kao prestonica istopolne ljubavi i svetski centar IT industrije, bio je prepun kada je ona nastupala. Zarađivala je, prevedeno u današnje dolare, oko 4.000 dolara za noć.

Carol Doda (1937-2015) - toples, silikon i slava starlete
Carol Doda (1937-2015) – toples, silikon i slava starlete

Ubrzo je skinula i ono malo odeće što je nosila na sebi, pa je njeno predstavljanje i delova tela “ispod struka” iniciralo da Kalifornija uvede zakon po kome žene ne mogu da nastupaju potpuno nage u klubovima gde se toči alkohol.

Njeni golišavi nastupi počeli su pomalo slučajno. Naime, ona je imala tačku sa pevanjem na velikom belom klaviru koji je visio sa plafona, kada su joj u klubu predložili da na nastupu nosi čuveni “monokini” kupaći kostim avangardnog dizajnera Rudi Gernrajha (na slikama iznad).

Toples nastupi trajali su sve do 1980-ih godina, a zatim je imala i rok bend i vodila je radnju sa donjim vešom u San Francisku.

Godine 2009, dok je i dalje nastupala (ali tada već obučena), u jednom intervjuu izjavila je:

– Dušo, prestaću da nastupam kada više ne budem mogla da hodam.

Za života, tvrdila je, nije se udavala, ali zna se da je imala dvoje dece još pre “dana slave”, sa kojima nije imala mnogo kontakta za života.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija