Početna Magazin Godine Kako plava krv potkovičastih kraba spasava milione života (video)

Kako plava krv potkovičastih kraba spasava milione života (video)

Kako plava krv potkovičastih kraba spasava milione života (video)

Potkovičaste krabe naseljavaju planetu Zemlju nekih 450 miliona godina, i imaju mnogo iskustva u borbi protiv bolesti. Zato nam njihova krv nije zanimljiva samo zbog izrazito plave boje (na slici), i plaćamo je čak 15.000 dolara za litar!

Neobično plava krv potkovičastih kraba posledica je bakra u hemocijaninu koji one koriste za prenos kiseonika u krvi, za razliku od kičmenjaka koji koriste gvožđe u hemoglobinu za istu namenu, i koje našu krv boji u crveno.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Takođe, potkovičaste krabe ne koriste bela krvna zrnca za borbu protiv infekcija. One, kao i mnogi beskičmenjaci imaju amebocite – pokretljive ćelije koje se kreću poput ameba procesom pseudopodije (kontrakcija među membranama ćelije), i tu leži povod ove priče…

Potkovičaste krabe poseduju amebocite u tako čistom obliku da predstavljaju izuzetan izvor za medicinska istraživanja.

Amebociti potkovičastih kraba koagulišu tek u jednom od bilion delova bakterijske kontaminacije. Dodatno, reakcija traje 45 minuta, umesto dva dana koliko bi trajala kod sisara.

LAL (Limulus Amebocyte Lysate) iz amebocita potkovičastih kraba milionima godina uspešno se bori protiv infekcija tako što odmah veže gljivice, viruse i bakteriološke endotoksine.

Danas je LAL test svetski standard „skrining“ testova za bakterijsku kontaminaciju. Svaki lek koji odobri američka FDA (Food and Drug Administration) mora da bude testiran uz pomoć LAL-a, kao i hirurški implanti (pejsmejkeri, prostetika, itd).

Koagulant potkovičastih kraba koristi se za testiranje medicinske opreme i vakcina pre upotrebe, bez čega bi mnogi ljudi preminuli od infekcija.

Nažalost, procedura ubiranja sirovine je prilično primitivna pa se i dalje primenjuje veoma agresivna metoda ubiranja krvi od nedužnih životinja…

Svake godine, sakupljamo 250.000 potkovičastih kraba da bismo sebi produžili život.

Navodno, uzima se 30% krvi iz svake potkovičaste krabe, a zatim se nakon 72 sata vraćaju u okean. Ipak, iako teorijski krabe mogu da prežive ovoliki gubitak krvi, čak i da ga nadomeste za svega nedelju dana, od 10 do 30 odsto životinja ipak ugine.

Dodatno, one ženke koje uspeju da se oporave od „procedure“, nakon nje imaju manje potomstva.

Zanimljivo je da je cena 15.000 dolara za bezmalo jedan litar (1 quart – 946.353 mililitara), što praktično čini većinu obrta „LAL“ industrije koja je još 2008. godine procenjena na 50 miliona dolara godišnje.

Preživele su 450 miliona godina, hoći li i nas?

izvori: PBS i IFL Science