Magazin Godine Zdravlje

Krhkost kao dijagnoza starijih osoba (efekti Rokvudove skale)

Lekari u Britaniji starije osobe kojima je potreban neki nivo pomoći definišu kao – krhke (“frail” – slabašan, bolešljiv, krhak). Novo istraživanje ukazuje da je ovo zapravo pravi početak konačne predaje i “puta bez povratka”.

Istraživači iz Britanskog gerijatrijskog društva i dobrotvorne organizacije Age UK otkrili su jaz koji postoji između dve percepcije ovog pojma:

  • lekari pojam primenjuju rutinski bez ulaženja u sve posledice koje može da ima po pacijente i njihove porodice
  • javnost pojam doživljava daleko ozbiljnije i prema tome definiše i svoj odnos prema ovim pacijentima.

Za lekare specijaliste ovo je pogodan termin kojim klasifikuju potrebe pacijenata, definišući nivo njihove krhkosti na takozvanoj “Rokvudovoj skali”, a sve u cilju dobijanja odgovarajuće nege.

Međutim, u komunikaciji sa pacijentima koji su “obleženi” kao nejaki, oni su izrazili nezadovoljstvo i ocenili da je ovakva ocena zapravo uvreda.

Pacijentima je ovakva ocena pre zvučala kao niz uvredljivih imena i insinuacija nego medicinski termin koji definiše potrebnu negu specijalista, ili poseban tretman pri redovnim pregledima.

Ono što je ključno za mnoge od njih, i što je verovatno i najveći problem, jeste što je ova dijagnoza praktično trajna, tj. da asocira na neizlečivo stanje koje od te tačke može samo da se pogoršava.

– Starije osobe sa kojima smo razgovarali u ovom istraživanju imaju snažnu averziju prema ovakvoj klasifikaciji. Taj pojam nije deo njihovo rečnika i kada ih pitamo da objasne sebe i svoje zdravstveno stanje, oni ga nikada ne koriste – kaže istraživačka agencija BritainThink koja je sprovela komunikaciju sa ispitanicima:

– Čak i oni učestnici koji su bili lošije ocenjeni na Rokvudovoj skali nisu spontano sami koristili pojam “krhki”. Čak naprotiv, ispostavilo se da ovaj termin kod njih pobuđuje snažnu i često emotivnu negativnu reakciju, prenosi Telegraf.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija