Početna Magazin Godine Društvo Kamatica: 6 saveta da izbegnete siromaštvo u penziji

Kamatica: 6 saveta da izbegnete siromaštvo u penziji

Sajt Kamatica upozorava da starost nije daleko i da je već sada pravo vreme da razmislite o prihodima u penziji (tekst prenosimo u celosti):

– Sistem obaveznog penzionog osiguranja je zasnovan na prinicpu solidarnosti. To znači da novcem koji sada uplaćujete u penzioni fond, ustvari finansirate sadašnje penzionere. To što ste dali prilog sadašnjim generacijama penzionera u vidu “doprinosa” evidentira se negde kod PIO fonda i na taj način vi ostvarujete pravo da i vi na račun nekih budućih generacija primate penziju kada ostarite.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Caka je, međutim, u tome da visina vaše buduće penzije neće zavisiti samo od vaših doprinosa, već i od broja zaposlenog stanovništva i od visine njihove plate. Ako je mali broj zaposlenih i ako su njihove plate male, fond iz kog se isplaćuju zarade će takođe biti mali. Kako onda možete biti sigurni da će vaše penzije odgovarati potrebama koje imate?

1. Počnite da štedite i držite se plana – Ako već štedite, bilo za starost ili neki drugi cilj, znači da ste na pravom putu. Vi već znate da je štednja navika koja vam donosi dobro. Ako ne štedite, vreme je da započnete. Napravite plan, počnite sa malom sumom i držite se svog cilja. Mnogi građani kažu da sada ne zarađuju dovoljno novca da bi mogli da štede. Ako spadate među njih, zamolićemo vas da zamislite sebe sa 60 ili 70 godina, velikim računima za zdravstvene usluge i penzijom od 15.000 dinara. Šta mislite, kad ostarite, kolilko ćete tada biti sposobni da radite dodatan posao i zaradite novac koji vam je potreban?

2. Izračunajte koliko će vam novca trebati kad odete u penziju – Odlazak u penziju je skup. Stručnjaci procenjuju da vam onog momenta kada odete u penziju treba oko 70 odsto prihoda koje ste imali kada ste bili zaposleni. Stavite na papir moguće troškove koje možete imati kada budete stari (npr. manji će vam biti troškovi za odeću i obuću, ali ćete imati veću potrebu da odete u banju, ili da stavite veštačke zube), a onda sračunajte koliko će vam otprilike iznositi državna  penzija kada se penzionišete. Tu razliku morate da pokrijete sami. Najpametnije ulaganjem u penzioni fond, životno osiguranje ili štednju.

3. Budite odgovorni za svoju budućnost – Suština sigurne budućnosti je da preuzmete stvar u svoje ruke i da se previše ne oslanjate na druge.  Ako ste odlučili da ne mislite o svojoj starosti, treba da znate da je to neodgovoran stan koji će najviše pogoditi vaše bližnje. Vašu suprugu ili supružnika i vašu decu. Ako na vreme ne štedite za troškove koje imate u starosti i ne budete imali novca za ono što vam tada treba, umesto da budete podrška svojoj porodici bićete im teret u onom momentu, kada su već opterećeni svojim životima.

4. Pričajte sa svojim poslodavcem – Podaci privatnih penzionih fondova govore da privatnu penziju u najvećem broju slučajeva uplaćuju poslodavci.  Od 1.2.2012. neoporezivi iznos doprinosa u dobrovoljni penzijski fond iznosi 4.647 dinara. Možda radite za odgovornog poslodavca koji će svojevoljno početi da vam uplaćuje dodatno penziono osiguranje. Ukoliko to nije slučaj, možete putem administrativne zabrane tražiti da vam se deo primanja preusmeri u privatni penzioni fond.

5. Ne zaboravite inflaciju i promene kursa – Kako se sačuvati ono što imate može biti jednako važno kao koliko ćete uštedeti. Inflacija i vrsta ulaganja može da  igrati važnu ulogu u tome koliko će vaša ušteđevina biti kada jednom krenete u penziju. Saznajte više o rizicima ulaganja i kako inflacija ili promene kursa utiču na vaše investicione izbore. Postavite dosta pitanja i saznajte koja vrsta ulaganja je najotpornija na potrese na tržštu i inflaciju.

6. Raspodelite rizike na tržištu – Ne zaboravite osnovno pravilo smanjenja rizika: Novac nikad ne treba držati na jednom mestu! Ako pravilo raspredite investcije (deo novca stavite na štednju, deo u fond, deo na berzu, deo u osiugranje) nikada nećete biti u riziku da sve izgubite). Uostalom vaš mix ulaganja menjaće se vremenom u zavisnosti od uslova na tržištu i finansijskih okolnosti.