Početna Magazin Godine Ekonomija Evropa: Srbija, Španija, Grčka rekorderi po nezaposlenosti

Evropa: Srbija, Španija, Grčka rekorderi po nezaposlenosti

Dobra vest je da će inflacija ostati na niskom nivou. Ono što je loša vest je da je uzrok inflacije niska tražnja – građani nemaju para…

Srbija je među evropskim rekorderima po veličini budžetskog deficita i stopi nezaposlenosti. Prema izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o globalnim ekonomskim perspektivama koji je 7. oktobra 2014. godine objavljen u Vašingtonu, stopa nezaposlenosti 2014. godine u Srbiji dostići će 21,6 odsto, pa smo u društvu Grčke sa 25,8 i Španije sa 24,6 procenata.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Za 2015. godinu očekuje se da stopa nezaposlenosti iznosi 21,8 odsto. Sa druge strane, najmanju nezaposlenost u Evropi ima Norveška (3,7), ali i mađarskih 8,2 odsto za nas izgleda nedostižno. Podsećanja radi, pre krize stopa nezaposlenosti u Srbiji je bila oko 14 odsto.

I kada je o drugim ekonomskim pokazateljima reč nema razloga za optimizam. Pad privredne aktivnosti do kraja ove godine biće minus 0,5 odsto, što je manje od prognoze Evropske banke za obnovu i razvoj, koji očekuju pad od minus jedan odsto. Kada je o sledećoj godini reč, MMF za Srbiju prognozira rast od jedan odsto.

Dobra vest za građane je da će inflacija, po svemu sudeći, ostati na niskom nivou. Dogodine će, očekuju analitičari MMF-a, biti 3,4 odsto, posle ovogodišnjih 2,3 procentna poena. Ono što je loša vest je da je uzrok inflacije niska tražnja, što prevedeno sa ekonomskog rečnika znači da građani nemaju para da kupuju robu što trgovce onemogućuje da podižu cene.

Kada se posmatra region, ono što nije dobro je da MMF za Evropu i dalje predviđa stagnaciju, odnosno vrlo skroman oporavak. Pa će tako rast ove godine u evrozoni biti 0,8 odsto, a dogodine 1,6 procenata, što je nedovoljno da povuče oporavak u zemljama na periferiji kontinenta, poput Srbije. U nekoliko evropskih zemalja očekuje se da rast privredne aktivnosti dogodine bude oko tri odsto. Među njima su Litvanija, Letonija, Irska, Grčka, Poljska, piše Politika.