Kako ugasiti Fejzbuk profil preminulog – ako ne znate šifru? (IV)

Ako ne znate lozinku koju je pokojnik koristio na Fejzbuku, a želite da ugasite njegov nalog, možete ovoj društvenoj mreži podneti zahtev za zamrzavanje profila ili za gašenje. 

Nakon smrti osobe, ljudi bliski njoj ili profesionalci zaduženi za to, treba da se pobrinu za zaostavštinu koja danas uključuje i aktivnosti na društvenim mrežama. Ugasiti profil preminule osobe jednostavno je ako znate šifre, ali, često nemate mogućnost da se ulogujete na profile pokojnika…

U tom slučaju Fejzbuk omogućava prijavu smrti koju nije tako jednostavno pronaći. Dodatno, prijava je tek delimično prevedena na srpski jezik (januar 2014. godine) pa će Vam možda biti potrebna pomoć ako ne znate neki od „svetskih“ jezika. U odeljku Pomoć (Help), kliknite da želite da „Prijavite nešto“ (Report Something), a zatim da želite da „Prijavite prekršaj“ (Report a Violation).

Kada tu kliknete, skrolujte niže na „Specijalne vrste prijava“ (Special Types of Reports) i tu se nalazi link za prijavu smrti korisnika (How do I report a deceased person or an account that needs to be memorialized), otvoriće se tekst u kom traže da podnesete zahtev (valid request) za zamrzavanje profila (Memorializing the account) i nešto niže zahtev za gašenje profila (Removing the account) sa linkom za zahtev (request the removal).

Tu je potrebno navesti ime preminulog (kako je navedeno na njegovom Fejzbuk profilu), zatim linkovati njegov profil, naznačiti u kom ste odnosu sa pokojnikom, itd. Treba imati na umu da samo najbliži članovi porodice ili pravni zastupnik koji dostavlja priloženu umrlicu, mogu da zatraže potpuno gašenje profila. Naravno, to podrazumeva da su rodbinske veze prethodno već bile potvrđene na Fejzbuku.

Dalji članovi porodice i prijatelji podnošenjem prijave mogu da izdejstvuju samo „zamrzavanje profila“ (Memorialization Request) kako se na njemu ne bi pojavljivali novi sadržaji koji bi uznemirili porodicu i prijatelje. Ova opcija zaustavlja primanje zahteva za prijateljstvo (friend request), uklanja sve kontakte osobe (adrese, telefoni), ali profil ostaje delimično aktivan, sa svim prethodnim sadržajima, i mogu da ga posećuju svi oni sa kojima je pokojnik bio prijatelj na Fejzbuku pre zamrzavanja profila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *