Čistač ulica kome je knjiga promenila život

Arslan Bajramoski (44) čuveni je beogradski čistač ulica. Čuven je jer nije uobičajeno da radnici Gradske čistoće vole da čitaju knjige, a još manje da čitaju sa strašću i željom da tu strast podele sa drugima.

Arslana su nekada zvali Aca Čistač, a poslednjih godina sve češće ga zovu Sokrat ili Filozof. Filozof, tako ga je majka prozvala jer voli da potanko objasni ljudima, ako ne znaju, ono što je naučio. Filozofiju voli, a od filozofa najviše Sokrata: „Razmišljao je mnogo glasno. Izneo nešto što nije trebalo da iznese. Izgubio je život da bi pokazao ljudima ono što im je pred očima. U stvari, niko nije imao smelosti da u njegovo doba kaže ono što je on rekao.“

Voli Njegoša i zna delove „Gorskog vijenca“ napamet. Omiljeni pisac mu je Ivo Andrić. Ovaj zaljubljenik u pisanu reč počeo je da čita u 25. godini. U školi nije čitao ni obaveznu lektiru. Onda je jedna besana noć i želja da se ona prekrati približila knjigu Arslanu koji od tada ne prestaje da čita.

Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo dala je Arslanu Bajramoskom priliku da studira kod njih i on je tu priliku rado prihvatio: „Dobio sam priliku da učim. Nije me interesovala ekonomija, ali eto da probam.“ Dao je prvu godinu.

Ostaće u Gradskoj čistoći i kada diplomira: „Sebe vidim na boljem radnom mestu. Ja sam običan smrtnik. Zadovoljan malim stvarima.“ Arslan je zadovoljan što radi i što ima mogućnosti da čitanjem obogati svoju svakodnevicu...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *