Početna Magazin Godine Čistač ulica kome je knjiga promenila život

Čistač ulica kome je knjiga promenila život

Arslan Bajramoski (44) čuveni je beogradski čistač ulica. Čuven je jer nije uobičajeno da radnici Gradske čistoće vole da čitaju knjige, a još manje da čitaju sa strašću i željom da tu strast podele sa drugima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Arslana su nekada zvali Aca Čistač, a poslednjih godina sve češće ga zovu Sokrat ili Filozof. Filozof, tako ga je majka prozvala jer voli da potanko objasni ljudima, ako ne znaju, ono što je naučio. Filozofiju voli, a od filozofa najviše Sokrata: „Razmišljao je mnogo glasno. Izneo nešto što nije trebalo da iznese. Izgubio je život da bi pokazao ljudima ono što im je pred očima. U stvari, niko nije imao smelosti da u njegovo doba kaže ono što je on rekao.“

Voli Njegoša i zna delove „Gorskog vijenca“ napamet. Omiljeni pisac mu je Ivo Andrić. Ovaj zaljubljenik u pisanu reč počeo je da čita u 25. godini. U školi nije čitao ni obaveznu lektiru. Onda je jedna besana noć i želja da se ona prekrati približila knjigu Arslanu koji od tada ne prestaje da čita.

Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo dala je Arslanu Bajramoskom priliku da studira kod njih i on je tu priliku rado prihvatio: „Dobio sam priliku da učim. Nije me interesovala ekonomija, ali eto da probam.“ Dao je prvu godinu.

Ostaće u Gradskoj čistoći i kada diplomira: „Sebe vidim na boljem radnom mestu. Ja sam običan smrtnik. Zadovoljan malim stvarima.“ Arslan je zadovoljan što radi i što ima mogućnosti da čitanjem obogati svoju svakodnevicu...