Magazin Godine Život i godine

Čistač ulica kome je knjiga promenila život

Arslan Bajramoski (44) čuveni je beogradski čistač ulica. Čuven je jer nije uobičajeno da radnici Gradske čistoće vole da čitaju knjige, a još manje da čitaju sa strašću i željom da tu strast podele sa drugima.

Arslana su nekada zvali Aca Čistač, a poslednjih godina sve češće ga zovu Sokrat ili Filozof. Filozof, tako ga je majka prozvala jer voli da potanko objasni ljudima, ako ne znaju, ono što je naučio. Filozofiju voli, a od filozofa najviše Sokrata: “Razmišljao je mnogo glasno. Izneo nešto što nije trebalo da iznese. Izgubio je život da bi pokazao ljudima ono što im je pred očima. U stvari, niko nije imao smelosti da u njegovo doba kaže ono što je on rekao.”

Voli Njegoša i zna delove “Gorskog vijenca” napamet. Omiljeni pisac mu je Ivo Andrić. Ovaj zaljubljenik u pisanu reč počeo je da čita u 25. godini. U školi nije čitao ni obaveznu lektiru. Onda je jedna besana noć i želja da se ona prekrati približila knjigu Arslanu koji od tada ne prestaje da čita.

Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo dala je Arslanu Bajramoskom priliku da studira kod njih i on je tu priliku rado prihvatio: “Dobio sam priliku da učim. Nije me interesovala ekonomija, ali eto da probam.” Dao je prvu godinu.

Ostaće u Gradskoj čistoći i kada diplomira: “Sebe vidim na boljem radnom mestu. Ja sam običan smrtnik. Zadovoljan malim stvarima.” Arslan je zadovoljan što radi i što ima mogućnosti da čitanjem obogati svoju svakodnevicu...


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija