Početna Magazin Godine Čovek i smrt Kako ugasiti Fejzbuk ili Tviter profil preminulog – ako znate šifru? (III)

Kako ugasiti Fejzbuk ili Tviter profil preminulog – ako znate šifru? (III)

Gašenje profila na društvenim mrežama, naročito na Fejzbuku, nije jednostavno ni kada imate lozinku i mejl za pristup profilu. 

Ako znate pristupene podatke preminule osobe za društvene mreže (mejlovi, lozinke), najbolje je da se ulogujete što pre, da sačuvate sve što biste želeli da sačuvate, da obavestite prijatelje pokojnika i grupe u kojima je učestvovao, čak možda i ako niste znali za te njegove aktivnosti, niti lično poznavali ljude sa kojima se družio, i da zatim, nakon nekoliko nedelja ili meseci – ugasite profil.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Takođe, ako je pokojnik bio jedini administrator nekih grupa, razmislite da li njih želite da sačuvate pa na vreme omogućite pristup administratorskom panelu – svom ili nekom drugom profilu.

Obratite pažnju da nije dovoljno samo da sačuvate fotografije koje je na internet postavio pokojnik, već i one fotografije koje su postavili njegovi prijatelji a na kojima se on vidi. Jednom kada ih sačuvate možete ih držati na računaru ili napraviti foto-album u koji će biti još jedna uspomena na preminulog.

Gašenje profila na Fejzbuku – 
Na plavom meniju na vrhu strane desno nalaze se ikonice „katanac“ i „zupčanik“. Klikom na njih pojaviće se padajući meniji. Tu pronađite „Podešavanja“ (Settings), a zatim kliknite na Bezbednost (Security). Na dnu će se pojaviti link (plave boje) – Deaktivirajte nalog (deactivate your account). Fejzbuk će Vam postavljati još neka pitanja, ali na kraju ćete uspeti. Ukoliko se na taj nalog ne ulogujete tokom naredne dve nedelje, nalog će biti ugašen. U suprotnom, moraćete ponoviti postupak i čekati još dve nedelje.

Gašenje profila na Tviteru – ikonica „zupčanik“ na gornjem meniju desno, padajući meni, Podešavanja (Settings), i na dnu stranice pojeviće se link za deaktiviranje naloga (Deactivate my account).

Sve ovo je nešto komplikovanije kada ne možete da pristupite nalozima pokojnika jer ne znate šifre i mejlove za pristup Fejzbuku ili Tviteru