Društvo Magazin Godine

Amerikancima privatnost važnija od borbe protiv terorizma

Za preko 60 odsto Amerikanaca privatnost je važnija od zaštite od terorizma koju pruža država kroz programe nadzora – narušavajući upravo privatnost građana koje štiti. 

Ni 12 godina kampanje za bezbednost iznad svega (koliko je prošlo od napada na kule bliznakinje u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu), građani Amerike ne dele prioritete svoje vlade.

Istraživanje Asošijeted presa kaže da je za preko 60 odsto Amerikanaca privatnost važnija od zaštite od terorizma koju pruža država kroz programe nadzora – narušavajući upravo privatnost građana koje štiti.

Administracija predsednika Obame pokušava da povrati poverenje javnosti u rad obaveštajnih službi, nakon objavljivanja razmera praćenja i špijuniranja građana tokom poslednjih godina, među kojima je i “afera Snouden”, ali ni ova kampanja nema mnogo uspeha.

Ipak, 49 odsto stavlja tajnovitost vladinih programa ispred legalnosti tih programa, dok je kod starijih od 65 godina taj broj i veći. Ili, kako se to kod nas kaže: izeš mladost koja nije revolucionarna i starost koja nije konzervativna.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija