Amerikancima privatnost važnija od borbe protiv terorizma

Za preko 60 odsto Amerikanaca privatnost je važnija od zaštite od terorizma koju pruža država kroz programe nadzora – narušavajući upravo privatnost građana koje štiti. 

Ni 12 godina kampanje za bezbednost iznad svega (koliko je prošlo od napada na kule bliznakinje u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu), građani Amerike ne dele prioritete svoje vlade.

Istraživanje Asošijeted presa kaže da je za preko 60 odsto Amerikanaca privatnost važnija od zaštite od terorizma koju pruža država kroz programe nadzora – narušavajući upravo privatnost građana koje štiti.

Administracija predsednika Obame pokušava da povrati poverenje javnosti u rad obaveštajnih službi, nakon objavljivanja razmera praćenja i špijuniranja građana tokom poslednjih godina, među kojima je i „afera Snouden“, ali ni ova kampanja nema mnogo uspeha.

Ipak, 49 odsto stavlja tajnovitost vladinih programa ispred legalnosti tih programa, dok je kod starijih od 65 godina taj broj i veći. Ili, kako se to kod nas kaže: izeš mladost koja nije revolucionarna i starost koja nije konzervativna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *