Početna Magazin Godine Društvo Kako srebrnu ekonomiju pretvoriti u prednost budućeg sveta (3)

Kako srebrnu ekonomiju pretvoriti u prednost budućeg sveta (3)

Mit br. 3: Zapošljavanje je igra nulte sume*, te će zadržavanje starijih radnika samo pogoršati krizu nezaposlenosti mladih
Realnost br. 3: Zadržavanje starijih radnika verovatno bi povećalo ukupan rast zaposlenosti

Nezaposlenost dostiže rekordne nivoe, naročito među mladima. U decembru 2011. godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je prešlo prag od jednog miliona nezaposlenih mladih ljudi, dok je u Španiji oko 52 odsto osoba od 15 do 24 godina nezaposleno. Sa toliko mladih ljudi koji se bore za uporište na tržištu rada, mnogi veruju da će zadržavanje starijih radnika jednostavno pogoršati krizu.

Ovo gledište, koje ekonomisti nazivaju „paušalna zabluda o radu“, pretpostavlja da je broj radnih mesta u jednoj ekonomiji fiksan, što rezultira pogrešnim fokusiranjem na zaštitu postojećih radnih mesta.

Američki Nacionalni biro za ekonomska istraživanja pronašao je malo dokaza da stariji radnici uzimaju radna mesta mlađima u Sjedinjenim Američkim Državama. U nekim slučajevima, kao što su Francuska i Kanada, istraživači su takođe dokazali da je veće učešće starije radne snage povezano sa većim učešćem mlađih ljudi, usled ukupnog porasta na ekonomskom grafikonu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Da bi podstakli ukupni ekonomski rast, poslovni lideri i kreatori politike trebalo bi da osmisle podsticaje i programe obuke koji će omogućiti starijim radnicima da ostanu na poslu, umesto da ih guraju u penziju kako bi napravili mesta za mlađe radnike.

*Nulta suma – teorija po kojoj dobici jednog tačno odgovaraju gubicima drugog