Magazin Godine Srbija

Beograd ukida pomoć za najugroženije penzionere i decu bez roditeljskog staranja

U Beogradu će biti nekih značajnih izmena kada su u pitanju socijalna davanja.

Novosti pišu da Grad Beograd više neće pomagati najugroženijim penzionerima. Do sada, Beograd je svojim penzionerima koji primaju manje od 20.000 dinara, isplaćivao novčanu pomoć četiri puta godišnje. Takođe, Beograd je ukinuo usluge podrške za samostalan život, te tako više neće finansirati personalnu asistenciju za odrasle i starije osobe sa telesnim invaliditetom.

Prema navedenom u Službenom listu, u Odluci o pravima i uslugama socijalne zaštite, Beograd je ukinuo Član 15. po kome je mogao da pomaže Svratištu za decu. Milica Đorđević, izvršna direktorka Centra za integraciju mladih, kaže za Novosti da ove godine i nisu imali finansijsku pomoć, osim što su koristili prostorije grada u Krfskoj ulici. Ona veruje da im, bez obzira na odluku Beograda o kojoj ona nije obaveštena, neće biti ugrožen rad u narednom periodu.

Beograd je rešio da ukine i povremenu jednokratnu pomoć koju su dosad povremeno primala deca bez roditeljskog staranja, učenici i studenti, kao i učenici i studenti koji imaju smetnje u razvoju. Ubuduće, pravo na jednokratnu pomoć pojedinac i porodica moći će da dobiju samo jednom u kalendarskoj godini, s tim što taj iznos ne može biti veći od 80 odsto prosečne plate.

Sednica Skupštine grada Beograda na kojoj će se diskutovati i o socijalnim davanjima, biće održana sutra, 28. maja. 2014. godine.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija