Početna Magazin Godine Ekonomija Kad kupujete auto ili mašine proverite da li su založene za kredit

Kad kupujete auto ili mašine proverite da li su založene za kredit

U Agenciji za privredne registre znaju za slučajeve da se kupcu oduzme kupljen automobil zbog duga prodavca i da mnogo građana previde ovaj detalj i na kraju trpe ogromnu štetu… 

Prilikom kupovine vozila i mašina obavezno proverite da li je predmet slučajno založen kao obezbeđenje kredita, jer ukoliko je vlasnik neredovan platiša, a to ne znate, ostaćete bez imovine. U Registru zaloga APR-a trenutno ima 128.792 „predmeta” vrednih 44,6 milijardi evra, a među zalogodavcima najviše je fizičkih lica i to 54,28 odsto.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Zalog na pokretnostima predstavlja vrstu hipoteke koju banka upisuje u Registar založnog prava kod Agencije za privredne registre i funkcioniše na sličan način kao hipoteka kod nekretnina. Ako klijent ne plaća ratu, banka oduzima zalog i prodaje ga. Provera hipoteke kod nekretnina vrši se u nadležnom katastru, a provera da li je neko motorno vozilo pod zalogom obavlja se na sajtu APR-a. Na ovaj način se mogu izbeći dalje komplikacije, a to je da policija oduzme novom vlasniku vozilo jer neki prethodni ne plaća svoje obaveze, savetuju u Udruženju „Efektiva” kome se i žalio vlasnik spornog vozila.

U Agenciji za privredne registre su upoznati sa primerima da se kupcu oduzme kupljen automobil zbog duga prodavca i kažu da je važno pisati o ovoj temi, jer ima mnogo građana koji jednostavno prilikom kupovine vozila previde ovaj detalj i na kraju trpe ogromnu štetu.

– Registar zaloga je jedinstvena centralizovana elektronska baza podataka o založnim pravima na pokretnim stvarima i pravima, koja se, u skladu sa zakonom, upisuju u registar, na zahtev podnosioca registracione prijave. Počeo je sa radom 15. avgusta 2005. godine u Agenciji za privredne registre. Građanima je omogućen besplatan uvid u ove javne podatke, a pretraživanje može da bude vrlo detaljno. U slučaju vozila preko registarskih oznaka ili broja, marke, tipa i modela, broja šasije, motora ili preko proizvodne oznake ili serijskog broja mašine ili opreme – kažu u APR-u.

U Registar zaloga se, inače, upisuju sve promene podataka o registrovanom založnom pravu, započetom postupku namirenja, sporu, kao i podacima o drugim činjenicama i dokumentima koji su od značaja.

U ovom registru trenutno ima 128.792 upisana aktivna založna prava na osnovu kojih su obezbeđena potraživanja vrednosti od 44,6 milijardi evra.

Putnička vozila učestvuju sa 15,36 odsto, druge vrste vozila sa 33,52 procenta, mašine i oprema u 23,66, a životinje u 2,11, a prava (prava potraživanja, udeli, druga imovinska prava) u 14,76 odsto slučajeva.

Što je još interesantnije, banke su založni poverioci u 70,56 odsto slučajeva, a privredna društva zastupljena su sa 20,49, a druga pravna lica (udruženja građana, sindikati, sportska društva…) sa 1,57 procenata registrovanih založnih prava, kažu u APR-u i dodaju da je prema njihovim podacima među zalogodavcima najviše fizičkih lica, i to 54,28 odsto, piše Politika.