Početna Magazin Godine Dobrovoljni davaoci krvi bez pripadajućih prava

Dobrovoljni davaoci krvi bez pripadajućih prava

Dnevne potrebe krvi u Srbiji su oko 1.000 jedinica krvi, a godišnje se obavi 250.000 davanja krvi. Međutim, dobrovoljnim davaocima često se ne priznaju prava koja imaju po zakonu…

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević istakao je 5. novembra 2014. godine u Beogradu da su dobrovoljni davaoci krvi najhumaniji ljudi, ali da im se često krše prava garantovana zakonom:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Zakonom je propisano da su dobrovoljni davaoci krvi oslobođeni plaćanja participacije, a u pojedinim bolnicama se to ne poštuje. Apelujem na direktore zdravstvenih ustanova da javno istaknu da davaoci krvi nisu dužni da plaćaju participaciju – rekao je Milisavljević novinarima u Skupštini Srbije.

On je posle sastanka s predstavnicima Nacionalnog udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Srbije rekao da dobrovoljni davaoci krvi traže da imaju prioritet u lečenju u ambulantama kao što imaju trudnice, deca i stari.

– Smatram da su njihovi zahtevi potpuno opravdani, jer nema ničeg humanijeg kada nekome donirate svoju krv ili organ – ocenio je Milisavljević i naglasio da bi država i društvo trebalo da više učine na promociji dobrovoljnog davanja krvi.

– Šta kada se dobrovoljni davalac krvi razboli, da li je ovo društvo spremno da mu obezbedi terapiju i lečenje, s obzirom na to da je svaka kap njegove krvi spasila nečiji život? – upitao je generalni sekretar Nacionalnog udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Andreša Feher.

Predstavnici tog udruženja zatražili su da im Ministarstvo zdravlja omogući da štampaju promotivne letke da bi podstakli građane da dobrovoljno daju krv.

Dnevne potrebe u Srbiji su oko 1.000 jedinica krvi, a godišnje se obavi 250.000 davanja krvi.