Jedinstveni šalter u još šest opština

Potpisivanjem ugovora o dodeli sredstava iz budžeta Srbije, najavljeno je da će u skorijoj budućnosti biti otvoren jedinstveni šalter u još šest opština.

Ugovore o dodeli sredstava za uspostavljanje Jedinstvenog upravnog mesta potpisali su, 25. novembra 2019. godine, predsednici još šest opština. Te opštine su: Vlasotince, Gornji Milanovac, Kuršumlija, Rača, Stara Pazova i Užice. Jedinstveno upravno mesto jeste tzv. „jedan šalter“ na kojem će građani moći da obave više stvari istovremeno.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prošle, 2018. godine je pokrenut pilot-projekat u okviru koga je izdvojeno 52 miliona dinara za osam lokalnih samouprava. Novih šest opština dobiće sredstva u ukupnom iznosu od 45 miliona dinara.

Jedan od ključnih kriterijuma za dodelu sredstava bila je spremnost lokalnih samouprava da učestvuju u sufinansiranju ovog projekta.

Očekuje se da osam opština koje su prošle godine dobile sredstva do sredine decembra otvore jedinstvene šaltere.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave. On je naveo da se projekat sprovodi sa ciljem da građani prikupe podatke potrebne za ostvarivanje određenih prava u najkraćem mogućem roku na jednom mestu.

Ministar je istakao da je sve veće interesovanje lokalnih samouprava za uspostavljanje Jedinstvenog upravnog mesta.

„Ove godine je bila duplo veća zainteresovanost u odnosu na broj opština kojima su dodeljena sredstva što je ohrabrujući podatak. Želimo da u budućnosti svaka jedinica lokalne samoupave u Srbiji ima Jedinstveno upravno mesto i da stvaranjem novih servisa proširimo nivo usluga za građane i standardizujemo jedinstvena upravna mesta“, rekao je Ružić.

Ministar je najavio da će u tu svrhu Ministarstvo sledeće godine izdvojiti 30 miliona dinara.

Ružić je naveo gradsku opštinu Lazarevac kao dobar primer uprave. U ovoj opštini je otvoreno prvo Jedinstveno upravno mesto u Srbiji. Jedinstveni šalter u Lazarevcu funkcioniše na efikasan način, naglasio je ministar.

Reforma javne uprave jedan je od tri ključna kriterijuma za proces evropskih integracija, istakao je ministar Ružić. Ova reforma, objašnjava, u epicentar stavlja građanina kao vrhovnu vrednost.

Izvor: RTV
Fotografija: Penzin.rs

Podsećamo: