Jedinstveni šalter u još šest opština

Potpisivanjem ugovora o dodeli sredstava iz budžeta Srbije, najavljeno je da će u skorijoj budućnosti biti otvoren jedinstveni šalter u još šest opština.

Ugovore o dodeli sredstava za uspostavljanje Jedinstvenog upravnog mesta potpisali su, 25. novembra 2019. godine, predsednici još šest opština. Te opštine su: Vlasotince, Gornji Milanovac, Kuršumlija, Rača, Stara Pazova i Užice. Jedinstveno upravno mesto jeste tzv. „jedan šalter“ na kojem će građani moći da obave više stvari istovremeno.

Prošle, 2018. godine je pokrenut pilot-projekat u okviru koga je izdvojeno 52 miliona dinara za osam lokalnih samouprava. Novih šest opština dobiće sredstva u ukupnom iznosu od 45 miliona dinara.

Jedan od ključnih kriterijuma za dodelu sredstava bila je spremnost lokalnih samouprava da učestvuju u sufinansiranju ovog projekta.

Očekuje se da osam opština koje su prošle godine dobile sredstva do sredine decembra otvore jedinstvene šaltere.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave. On je naveo da se projekat sprovodi sa ciljem da građani prikupe podatke potrebne za ostvarivanje određenih prava u najkraćem mogućem roku na jednom mestu.

Ministar je istakao da je sve veće interesovanje lokalnih samouprava za uspostavljanje Jedinstvenog upravnog mesta.

„Ove godine je bila duplo veća zainteresovanost u odnosu na broj opština kojima su dodeljena sredstva što je ohrabrujući podatak. Želimo da u budućnosti svaka jedinica lokalne samoupave u Srbiji ima Jedinstveno upravno mesto i da stvaranjem novih servisa proširimo nivo usluga za građane i standardizujemo jedinstvena upravna mesta“, rekao je Ružić.

Ministar je najavio da će u tu svrhu Ministarstvo sledeće godine izdvojiti 30 miliona dinara.

Ružić je naveo gradsku opštinu Lazarevac kao dobar primer uprave. U ovoj opštini je otvoreno prvo Jedinstveno upravno mesto u Srbiji. Jedinstveni šalter u Lazarevcu funkcioniše na efikasan način, naglasio je ministar.

Reforma javne uprave jedan je od tri ključna kriterijuma za proces evropskih integracija, istakao je ministar Ružić. Ova reforma, objašnjava, u epicentar stavlja građanina kao vrhovnu vrednost.

Izvor: RTV
Fotografija: Penzin.rs

Podsećamo: