Magazin Godine Srbija

Javni beležnici (notari): Problem primene zakona u praksi

Za overu kupoprodajnog ugovora kod notara treba da se plati desetak hiljada dinara više nego u sudu, dok založna izjava umesto dosadašnjih 600, sada košta preko 20 000 dinara!

Prvih nedelju dana rada javnih beležnika, uz dobre strane, izazvali su i probleme. Overa dokumenata pored devet notara, koliko ih je u Novom Sadu, sada je definitivno brža, ali su zato cene nekih usluga i do nekoliko desetina puta više.

Novi sistem koči i prodaju stanova u izgradnji, žale se vlasnici agencija, jer im notari za overu ugovora traže upotrebnu dozvolu.

Početak rada notara prvo je pogodio agencije za promet nekretnina, koje sada ne mogu da overavaju kupoprodajne ugovore za stanove koji su u izgradnji, tvrdi Branisalav Bjelobaba, vlasnik jedne novosadske agencije.

– Dobili smo obrazloženje da je njihov pravilnik u skladu sa novim propisima, da je minimum zahteva posedovanje upotrebne dozvole, što je nemoguće za stan koji je u izgradnji. Znamo kad se dobija upotrebna dozvola, prilikom završetka objekta, useljenja zgrade – navodi on.

Notari pak tvrde da nije tako, i da, ukoliko postoji sva druga dokumentacija, ugovor može biti overen bez upotrebne dozvole.

Saznanje da za overu dokumenata za kupovinu stana treba da izdvoji preko 50 hiljada dinara, neprijatno je iznenadilo Svetlanu Lučić, koja za overu kupoprodajnog ugovora kod notara treba da plati desetak hiljada dinara više nego u sudu, dok založna izjava umesto dosadašnjih 600, sada košta preko 20 000 dinara.

Cene svih usluga javnih beležnika detaljno su precizirane, pa je tako tarifirana i upotreba njihovog sopstvenog automobila za koju će klijent morati da izdvoji 25 posto od cene goriva po litru, prenosi Paragraf.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija