Početna Magazin Godine Ekonomija Javna služba kao preporuka (5)

Javna služba kao preporuka (5)

Danas svi „friziraju“ svoje CV-jeve, i ne možemo uvek kriviti ni poslodavce kada zapošljava novog radnika „po preporuci“ partijskog kolege, iz istog ili „suparničkog“ tabora..

Zamislite da ste investitor koji otvara kancelariju u Srbiji. Potreban vam je neko ko se dobro snalazi sa domaćim zakonodavstvom, i svim mogućnostima za borbu sa istim ako negde „zapne“. Potreban vam je neko ko zna ljude, i koga znaju, koji može da pozove telefone koje nećete naći u imenicima javnih službi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vi birate između dva diplomirana stručnjaka, od kojih je jedan ceo život proveo u privatnom sektoru (na „vašoj“ strani koju dobro poznajete), a drugi je „član partije“, i kao takav „sedeo na izvoru“ srpskog zakonodavstva, procedura, birokratije, itd. Kog  biste vi izabrali? I investitor (poslodavac) isto!

Imamo i slučaj kada „partijski kadrovi“ u opoziciji jedni drugima pronalaze radna mesta u privatnom sektoru, u preduzećima koja su, najčešće, nastala na pepelu javne imovine, ili kao svojevrsni miraz ponet iz javne službe. Kada kažemo „miraz“, ne mislimo samo na novac, dozvole za gradnju, povoljne kredite, već i na poslovne kontakte, naučene procedure i proceduralne/zakonske, rupe.

Danas kada svi „friziraju“ svoje CV-jeve, i kada karijere na papiru daleko bolje zvuče nego ono što se zaista zbivalo u realnosti, ne možemo uvek kriviti ni poslodavce kada zapošljava novog radnika „po preporuci“ partijskog kolege, iz istog ili „suparničkog“ tabora.