Početna Magazin Godine Društvo JAR: Ključna uloga baka i deka za obrazovanje dece

JAR: Ključna uloga baka i deka za obrazovanje dece

JAR: Ključna uloga baka i deka za obrazovanje dece

Preko 95 odsto starih građana Južnoafričke Republike živi zajedno sa svojim unucima, u domaćinstvima gde su roditelji odsutni tokom dana. Oni su važna podrška porodici za školovanje najmlađih članova, ali im je potrebna pomoć…

Samo 20 odsto stanovnika republike starijih od 60 godina ima srednju školu ili višu školu i fakultet:

– Posledica ovoga je u tome da malo konkretne pomoći mogu da pruže svojim unucima da savladaju gradivo koje imaju za domaći, što bi značilo nacionalnom obrazovnom sistemu. Zato smatramo da ovaj problem treba da bude rešavan posebnim zakonskim rešenjima – rekao je tim povodom Pali Lehola iz zavoda za statistiku.

On je predstavio podatke za 2013. godinu, koji prikazuju i stopu smrtnosti među starijom populacijom koji čine oko osam odsto od ukupno 53 miliona Južnoafrikanaca.

Oko 39 odsto smrti u 2013. godini bila je smrt najstarijih generacija (ukupno 180.289 preminulih u ovoj starosnoj grupi), a direktan uzrok su većinom bile cerebrovaskularne bolesti, zatim dijabetes, srčane bolesti i bolesti vezane za visok pritisak.

Preko 70 odsto starih u republici je zapravo „glava kuće“, 50 odsto je venčano, 38 osto je udovaca, devet odsto se nikada nije venčavalo, a 4,7 odsto su razvedeni ili razdvojeni.

– Preko 60 odsto starih su žene, a ovaj jaz među polovima povećava se sa brojem godina – rekao je Lehola.

On je zatim komentarisao i „preskakanje generacija“ – slučaj kada deca zapravo više provedu u kontaktu sa roditeljima svojih roditelja nego sa svojim roditeljima.

– Odrastanje sa bakama i dekama je dobro, jer oni brinu o vama, pa vas i razmaze. Oni se trude da deca idu u školu i pružaju mnogo podrške koja je važna za odrastanje, ali ne mogu da pomognu sa konkretnim školskim zadacima – upozorava Lehola.

Od dece iz ovakvih porodica, od pet do 13 godina, u 2013. godini, 97 odsto išlo je u neku obrazovnu ustanovu, kao i 91 odsto onih od 14 do 18 godina.

Prema statistikama, 22,5 odsto starijih od 60 godina nema uopšte nikakvu školu, a procenat je veći sa brojem godina. Oko 84 odsto starih nije „ekonomski aktivno“, a ukupno 70 odsto prima neku vrstu socijalne pomoći.

Lehola je naglasio da su ovi podaci važna osnova za stvaranje politike koja će ispunjavati potrebe starih.

– Ovi rezultati biće korišćeni za unapređenje gerijatrijske zaštite i programa za stare u Južnoafričkoj Republici – rekao je Lahola.

IOL News navodi i primer 71-godišnje bake Rebeke Zulu koja se stara o obrazovanju svog unuka koji je sad u osmom razredu:

– Postavim ga da sedne svako veče i gledam da li je uradio domaći, ali ja mogu samo da vidim da li je sve napisano i popunjeno, ali ne i da li je tačno to što je urađeno. Razgovaram i sa njegovim nastavnicima i dajem im dozvolu da budu strogi prema njemu kako bi uradio sve zadatke. Nastavnici su čuvari budućnosti naše dece.