Početna Magazin Godine Društvo Kako stari doprinose savremenom društvu?

Kako stari doprinose savremenom društvu?

Kako stari doprinose savremenom društvu?

Ako su stari nekada bili baštinici plemenskog znanja, koja bi njihova uloga danas bila presudna za razvoj savremenog društva?

Džereda Dajmonda (Jared Mason Diamond), američkog multidisciplinarnog naučnika i autora brojnih bestselera, rođenog 1937. godine, često opisuju kao najpoznatijeg američkog geografa.

Njegov novi hit bilo je izlaganje na poznatoj TED koferenciji u martu 2013. godine kada je govorio o suštini generacijskih odnosa u različitim ljudskim društvima, a naročito odnos prema starima.

– Primitivna društva imaju dva ekstremna odnosa prema starijima: ili ih poštuju kao „žive biblioteke“, baštinike plemenskog znanja, ili ih ostavljaju, pa čak i osuđuju na smrt. Na primer, nomadska zajednica ne može da nosi i svoje stare (noseći decu i imovinu), dok izrazito siromašna društva jedva prehranjuju i svoju decu.

U izlaganju on se pita i kako se mi u savremenom društvu odnosimo prema starima, i zaključuje da smo negde na sredini ove dve krajnosti.

Često ostavljamo svoje roditelje za sobom, i oni ostaju usamljeni, odvojeni od prijatelja i porodice, a nisu nam potrebna ni njihova znanja jer se tehnologija danas daleko brže menja a potrebne informacije nalazimo na internetu.

Ipak, on ističe da treća generacija i dalje može da pruži društvu mnogo toga, naravno, ukoliko to sama želi: od najbolje nege za unuke, do iskustva prevazilaženja velikih kriza i „neočekivanih“ katastrofa. Pogledajte celo izlaganje „Kako društva mogu bolje da ostare zajedno?“ na TED-u (sa srpskim prevodom).