Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Zdravlje

Bionička ruka povezana transplatacijom nerava (video)

Troje ljudi učestvovalo je u ekperimentalnoj proceduri odstranjivanja nefunkcionalnih udova koji su zamenjeni robotičkom protezom kojom se upravlja direktno iz mozga povezivanjem neravnog sistema. Među njima je i naš Milorad Marinković…

Foto: Milorad Marinković pokazuje mogućnosti bioničke ruke, Tanjug AP

Troje volontera ostalo je bez udova u alpinističkim ekspedicijama i usled saobraćajnih nesreća, ali ova metoda budi nadu i onima koji su rođeni sa sličnim problemima.

Bionička ruka je za sada testirana na ljudima koji su zadobili teške povrede nerava u predelu vrata koji kontrolišu kretanje i osećaj u rukama. 

Ovim ljudima, uprkos svim konvencionalnim rešenjima i operativnim zahvatima kojima su bili podvrgnuti, nisu se vraćale funkcije ruku pa su oni postali kandidati za nova istraživanja i operativne tehnike. Jedan od pacijenata na kojima je profesor Oskar Aszman testirao svoj izum je i Milorad Marinković.

Njegova nova bionička ruka povezana je sa moždanim signalima koji kroz nerve i mišiće dolaze do dekodera u bioničkoj ruci, koji ovaj signal pretvara u aktivnost.

Ovim zahvatom najpre se vraća osećaj u ruku tako što se u ruku stavljaju mišićno i nervno tkivo, uglavnom uzeto iz nogu. Oni bukvalno dekodiraju elekro signal iz mozga i šalju ga u ruku.

Sledeći korak je amputacija oštećene ruke kako bi se na njeno mesto postavila bionička proteza. Senzori u novoj ruci aktiviraju se pri prijemu elektro-impulsa iz mozga i omogućavaju pacijentu da se što pre vrati normalnom životu, javlja Tanjug a prenosi Blic.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija