Početna Magazin Godine Gradonačelnica Smedereva osuđena za omogućavanje nelegalnih penzija

Gradonačelnica Smedereva osuđena za omogućavanje nelegalnih penzija

Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, osuđena je na petnaest meseci zatvora za izvršenje produženog krivičnog dela primanja mita.

Viši sud u Smederevu prvostepeno je osudio Avramovićevu jer je utvrđeno je da je ona, za novac, omogućila sticanje nelegalnih penzija. 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovaj proces traje od 2006. godine kada je ona optužena za primanje mita u vreme dok je radila kao načelnica infektivnog odeljenja Zdravstvenog centra Sveti Luka u Smederevu. Dragoslav Milanović, predsednik sudskog veća, obrazlažući presudu, rekao je da je tužilaštvo dokazalo krivično delo u odnosu sa četvoro pacijenata, dok optužba nije dokazana kod troje.

Jasna Avramović je osuđena po blažem krivičnom zakonu koji je bio na snazi prilikom izvršenja dela
, dok bi po važećem zakonu, rekao je Milanović, minimalna kazna za ovo delo bila dve godine zatvora. Takođe, ovih petnaest meseci zatvora biće umanjeni za vreme koje je Jasna Avramović provela u pritvoru 2005. godine.

Sud je naložio osuđenoj i da, na ime sudskih troškova i taksi, uplati 40.000 dinara i 144.000 dinara protivpravno prisvojene koristi.

Advokat Avramovićeve je najavio žalbu Apelacionom sudu jer osuđujuća presuda nije zasnovana na dokazima. Jasna Avramović je rekla Tanjugu da je optužnica sramna i politički motivisana.

Presuda je neosnovana, svakako ćemo uputiti žalbu i oboriti, jer se zna ko su tužilac i sudija. Oni su dovedeni po nalogu Demokratske stranke i njenih čelnika, za šta imam i dokaz. (…) Nije kraj, borićemo se da dokažemo istinu, a istina je samo jedna“, naglasila je Avramovićeva...