Početna Magazin Godine Ekonomija Japan: Neminovne sveobuhvatne reforme

Japan: Neminovne sveobuhvatne reforme

Stručnjaci smatraju da reformske mere japanskog premijera Šinzo Abea nikako neće proći bez otpora, ali da celo japansko društvo shvata da su reforme potrebne i neminovne.

Japan se promenio tokom 20 godina stagnacije. Glavni razlog je demografija. Znaci starenja su svuda. Predviđa se da će, do 2040. godine, nekih 900 opština, tj. polovina ukupnog broja postojećih, nestati budući da žene u reproduktivnom dobu odlaze u velike gradove.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Najbrže rastući deo stanovništva su stogodišnjaci, a preko jedne desetine kuća već je prazno, prvenstveno usled starenja stanovništva. Radna snaga se smanjuje tolikom brzinom da čak i japanska, kako kaže Economist, često seksistička i ksenofobična elita, razmišlja o većoj imigraciji i o podsticanju žena da se zaposle.

Među poljoprivrednicima, čije je prosečno doba neverovatnih 70 godina, otpor reformi onih koji žele da sačuvaju neefiksanu poljoprivredu na malim parcelama, umire zajedno sa otporašima.

Skoro pet miliona zaštićenih, stalnozaposlenih radnika sada je višak koji ne može da bude otpušten čak ni sa otpremninama. Istovremeno, skoro dve petine japanskih radnika, naročito mlađih i žena, ne može da se iščupa iz neredovnih, slabo plaćenih poslova.

Šinzo Abe, japanski premijer od 2012. godine, voli da citira japanskog intelektualca iz prve polovine XIX veka, koji je inspirisao tadašnje reforme: „Kada je čovek odlučan, on može da trijumfuje uprkos svim preprekama„. Premijer je prošle godine pokrenuo prva dva dela „Abenomije“ (Abe + ekonomija): ogroman fiskalni stimulans i dramatičan program ublažavanja monetarne politike.

Reformski plan premijera Abea sveobuhvatniji je od drugih. Njime će on pokušati da izmeni suviše restriktivan zdravstveni sektor, da olakša put domaćim i stranim preduzetnicima u Japanu i da potpuno reorganizuje korporativno upravljanje. Neke od mera zasecaju duboko u kulturne tabue, ako što je slučaj sa omogućavanjem japanskim domaćinstvima da zaposle inostrane radnike za pomoć u brizi o deci i starima.

Stručnjaci smatraju da ove mere nikako neće proći bez otpora, ali da celo japansko društvo shvata da su reforme potrebne i neminovne.