Društvo Magazin Godine Svet

Jamajka: Reforma penzija

Nova reforma penzionog sistema ticaće se prenosivosti penzija i novih zahteva za njihovo sticanje za šta upravnici fonda kažu da bi trebalo da poveća učestvovanje u dugoročnoj penzijskoj štednji.

Na Jamajci penzije nisu obavezne, pa država traži načine kako da navede veći broj građana da se pobrinu za svoje stare dane. Aktuelni zakon traži od poslodavaca da uplaćuju penziju zaposlenim tek nakon 10 do 15 godina. Novi predlog je da se ovaj period smanji na pet godina.

Takođe, ideja je da se ograniči mogućnost povlačenja ovih sredstava iz fonda pre vremena na samo 20 odsto, i to samo u slučajevima finansijskih teškoća ili teške bolesti.

Jamajka očekuje da će pooštravanjem penzionih propisa u budućnosti smanjiti opterećenje na državu da se stara o onima koji nisu dobro planirali svoje prihode tokom radnog veka.

Međutim, predloženo je i da se dozvoli povlačenje pomenutih 20 odsto sredstava i u slučajevima kupovine prve (primarne) nekretnine jer se ona smatra veoma značajnom za rešenje mnogih drugih pitanja u poznim godinama, piše Jamaica Gleaner.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija