Početna Magazin Godine Društvo Jamajka: Reforma penzija

Jamajka: Reforma penzija

Nova reforma penzionog sistema ticaće se prenosivosti penzija i novih zahteva za njihovo sticanje za šta upravnici fonda kažu da bi trebalo da poveća učestvovanje u dugoročnoj penzijskoj štednji.

Na Jamajci penzije nisu obavezne, pa država traži načine kako da navede veći broj građana da se pobrinu za svoje stare dane. Aktuelni zakon traži od poslodavaca da uplaćuju penziju zaposlenim tek nakon 10 do 15 godina. Novi predlog je da se ovaj period smanji na pet godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Takođe, ideja je da se ograniči mogućnost povlačenja ovih sredstava iz fonda pre vremena na samo 20 odsto, i to samo u slučajevima finansijskih teškoća ili teške bolesti.

Jamajka očekuje da će pooštravanjem penzionih propisa u budućnosti smanjiti opterećenje na državu da se stara o onima koji nisu dobro planirali svoje prihode tokom radnog veka.

Međutim, predloženo je i da se dozvoli povlačenje pomenutih 20 odsto sredstava i u slučajevima kupovine prve (primarne) nekretnine jer se ona smatra veoma značajnom za rešenje mnogih drugih pitanja u poznim godinama, piše Jamaica Gleaner.