Početna Magazin Godine Ekonomija Srbija, Hrvatska i Slovenija zajedno kupuju lekove i medicinsku opremu

Srbija, Hrvatska i Slovenija zajedno kupuju lekove i medicinsku opremu

Zajedničkim uzimanjem veće količine dobili bismo povoljniju cenu. Tu je do sada bio veliki izvor korupcije – rekao je ministar zdravlja Zlativor Lončar u izjavi za list Danas…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Ministri zdravlja Srbije, Hrvatske i Slovenije postigli su dogovor da se za nabavku lekova i medicinske opreme ubuduće zajednički pojavljuju na tenderima, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar: 

– Usaglašavanje sistema dogovoreno iz više razloga. Uzimanjem veće količine dobili bismo povoljniju cenu. Time ne bismo dali priliku onima koji uzimaju na manje da idu sa većom cenom. To je do sada bio veliki izvor korupcije. Ovako bismo ukrupnili tržište i dobili velike uštede u budžetu, što je povoljno za sve tri zemlje.

On je najavio da će uskoro krenuti i pilot-projekti za nabavku lekova, kako bi se videlo koliko će te tri države uštedeti.

– Tenderi će biti krajnje transparentni. Sem zajedničkog nastupa na njima, dogovorili smo usaglašavanje mnogih programa, a prva tema je bila transplantacija. Osnovaćemo radne grupe za tu oblast, ali i mnoge druge – naveo je ministar.

On je naveo da je na Regionalnom dijabetes forumu u Zagrebu razgovarao s ministrom zdravlja Hrvatske Sinišom Vargom o iskustvima u reformi zdravstva i zdravstvenom osiguranju.

– Potrebno je usavršavanje postojećeg modela i u Srbiji i u Hrvatskoj, u zavisnosti od potreba pacijenata i sredstava u budžetu – rekao je ministar zdravlja za Danas.