Početna Magazin Godine Istraživanje: Seksualnost žena sa motornim invaliditetom iz Vojvodine

Istraživanje: Seksualnost žena sa motornim invaliditetom iz Vojvodine

Istraživanje: Seksualnost žena sa motornim invaliditetom iz Vojvodine

U Beogradu je 18. septembra promovisano istraživanje „Seksualnost žena sa motornim invaliditetom iz Vojvodine“ autorki Veronike Mitro, Dajane Damjanović i Svetlane Timotić, članica ženske mreže „…Iz kruga – Srbija“.

Mitro i Timotić su sa Lepojkom Čarević Mitanovski, takođe članicom Mreže, i u saradnji sa Marijanom Čanak koja se bavi temom ženske seksualnosti, govorile o ovom istraživanju i njegovim rezultatima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Do nedavno, na Balkanu nije sprovedeno niti jedno istraživanje na temu seksualnosti žena sa invaliditetom. Ovo je sprovedeno u pet vojvođanskih gradova uz učešće 45 žena sa urođenim ili stečenim motornim invaliditetom, koje su stare od 19 do 65 godina.

Obrađivane teme: menstruacija, masturbacija, rađanje dece, ginekološki pregledi, higijena…

Žene sa invaliditetom suočene su sa diskriminacijom, predrasudama i kontradiktornim stavom društva. Od preovlađujuće predrasude da žene sa invaliditetom nisu seksualne i da ne mogu da rađaju decu, preko sasvim suprotnih očekivanja kada uđu u partnerske veze – da rode decu, do užasne predrasude da nisu sposobne da brinu o deci koja im se nekada zbog toga oduzimaju.

Ovim ženama su najčešće uskraćivane informacije o seksualnosti u porodici ili pri odlasku u zdravstvene ustanove. Autorke istraživanja se nadaju da će edukacije ovog tipa doprineti, pored ostalog, i tome da, pored postojećih 12 domova zdravlja u Srbiji koji imaju ginekološke stolove za pregled žena sa invaliditetom, stolove nabave i preostala 144 doma zdravlja, piše mreža Žene protiv nasilja