Početna Magazin Godine Istraživanje: Seksualnost žena sa motornim invaliditetom iz Vojvodine

Istraživanje: Seksualnost žena sa motornim invaliditetom iz Vojvodine

Istraživanje: Seksualnost žena sa motornim invaliditetom iz Vojvodine

U Beogradu je 18. septembra promovisano istraživanje „Seksualnost žena sa motornim invaliditetom iz Vojvodine“ autorki Veronike Mitro, Dajane Damjanović i Svetlane Timotić, članica ženske mreže „…Iz kruga – Srbija“.

Mitro i Timotić su sa Lepojkom Čarević Mitanovski, takođe članicom Mreže, i u saradnji sa Marijanom Čanak koja se bavi temom ženske seksualnosti, govorile o ovom istraživanju i njegovim rezultatima.

Do nedavno, na Balkanu nije sprovedeno niti jedno istraživanje na temu seksualnosti žena sa invaliditetom. Ovo je sprovedeno u pet vojvođanskih gradova uz učešće 45 žena sa urođenim ili stečenim motornim invaliditetom, koje su stare od 19 do 65 godina.

Obrađivane teme: menstruacija, masturbacija, rađanje dece, ginekološki pregledi, higijena…

Žene sa invaliditetom suočene su sa diskriminacijom, predrasudama i kontradiktornim stavom društva. Od preovlađujuće predrasude da žene sa invaliditetom nisu seksualne i da ne mogu da rađaju decu, preko sasvim suprotnih očekivanja kada uđu u partnerske veze – da rode decu, do užasne predrasude da nisu sposobne da brinu o deci koja im se nekada zbog toga oduzimaju.

Ovim ženama su najčešće uskraćivane informacije o seksualnosti u porodici ili pri odlasku u zdravstvene ustanove. Autorke istraživanja se nadaju da će edukacije ovog tipa doprineti, pored ostalog, i tome da, pored postojećih 12 domova zdravlja u Srbiji koji imaju ginekološke stolove za pregled žena sa invaliditetom, stolove nabave i preostala 144 doma zdravlja, piše mreža Žene protiv nasilja