Početna Magazin Godine Svet Fred i Džindžer – Kuća koja pleše

Fred i Džindžer – Kuća koja pleše

Fred i Džindžer – Kuća koja pleše

Na obali Vltave, na mestu gde je tokom američkog bombardovanja Praga 1945. godine srušen kvart, sagrađena je Kuća koja pleše.

Ideja za ovaj projekat javila se još osamdesetih godina. Vlado Milunić, češki arhitekta hrvatskog porekla, razgovarao je o njoj sa Vaclavom Havelom, tada još disidentom, čija porodica je imala imanje odmah do ovog mesta. Havelu se ideja dopala te je podržao nakon što je došao na mesto prvog predsednika demokratske Čehoslovačke.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, jedna holandska banka će rešiti da finansira projekat te ova građevina danas nema ulogu stožera umetnosti i kulture kako je to zamislio Havel. Banka je tražila da Milunić radi kao koautor sa nekim svetski poznatim arhitektom i tu ulogu je prihvatio Frenk Geri. Od 1992. godine dvojica arhitekata su razvijali projekat, a 1996. godine završena je izgradnja.

Nadimak – Fred i Džindžer, po plesnom paru Fredu Asteru i Džindžer Rodžers, zgradi je dao upravo Geri koji je kasnije rešio da se Kuća koja pleše tako ne zove kako joj se ne bi „nametao holivudski kič“.

Ima onih koji ne misle da su Fred i Džindžer predstavnici kiča, pa se zgrada tako i dalje naziva, ali neki Pražani je još uvek nisu zavoleli. Smatraju da se svojim dekonstruktivističkim stilom ne uklapa u niz baroknih, neogotičkih i artnuvo zgrada pored kojih je izgrađena.

Namera arhitekte Milunića bila je da pokretni i statični deo zgrade, par koji pleše, simbolizuju lagani prelaz Čehoslovačke iz komunističkog u demokratski period.