Magazin Godine Srbija

Neke činjenice koje nisu kazane u vezi sa sastankom predstavnika UVSP i ministara odbrane Aleksandra Vulina

Više o vojnim penzionerima čitajte na Penzinu

Reagovanje Jovana Tamburića, predsednika Udruženja sindikata penzionsanih vojnih lica Srbije na tekst o sastanku predstavnika Udruženja vojnih penzionera Srbije sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom.

U medijima je objavljena vest o sastanku ministra odbrane sa predstavnicima Udruženja vojnih penzionera Srbije (UVPS), koji je održan 30. oktobra 2017. godine. Pored vesti o sastanku, UVPS je na svom sajtu objavio tekst pod naslovom „Neki detalji i činjenice u vezi sastanka predstavnika UVPS i ministra odbrane Aleksandra Vulina

U vezi navedenog sastanka i naknadnog davanja detalja i činjenica o njemu na sajtu UVPS, osećam potrebu da iznesem neke činjenice koje su skrivene od penzionisanih vojnih lica i javnosti Srbije.

Sastanci predstavnika UVPS sa predstavnicima ministarstva odbrane redovno se održavaju posle nekog protesta koji su organizovala ili u njemu učestvovala penzionisana vojna lica Srbije ili pred najavljene izbore. Ovoga puta obe okolnosti su ispunjene. U saopštenjima se obilato manipuliše činjenicama koje većina vojnih penzionera ne poznaje.

Da je sastanak organizovan radi učešća u pranju kompetentnosti Aleksandra Vulina da obavlja poslove ministra odbrane vidi se po zahvaljivanju predsednika UVPS, generala u penziji Draganjca „ministru Vulinu što je uprkos mnogobrojnim državničkim obavezama, odvojio vreme da bi saslušao probleme i pomogao u rešavanju statusnih, materijalnih i drugih pitanja koji tište vojnopenzionersku populaciju“. Koliko će pomoći u rešavanju problema koje je i sam stvorio, obavljajući neke druge dužnosti, ostaje da sudi vreme, a koliko je ministar odbrane državnik, to može oceniti i običan redov među nama.

U iznošenju problema koje imaju vojni penzioneri, predstavnici UVPS su na sastanku izneli i neke u čijem su stvaranju i sami učestvovali ili svojim nečinjenjem doprineli.

Problem plaćanja bolovanja PVL do 30 dana je višegodišnji i njegovim iznošenjem UVPS priznaje da njihov predstavnik u fondu SOVO ništa nije radio ili da UVPS nije preduzeo odgovarajuće mere. Fond SOVO je opljačkan od strane vlasti od 2012. godine, zbog čega je delom urušen sistem zdravstvene zaštite vojnih penzionera i PVL u VS i MO RS, zbog čega je nivo zdravstvenih usluga opao, a iz sistema vojnog zdravstva se neopravdano odliva ogroman novac u budžet, privatne apoteke i zdravstvene ustanove.

UVPS pet godina kasnije se dodvorava ministru, na način nepriličan godinama, bivšoj profesiji i činu predsednika, očekujući da navodni „državnik“ problem reši. Ko će i na koji način u vojno zdravstvo vratiti oko 24 miliona evra samo po osnovu nezakonite isplate bolovanja PVL? Na koji to način deluje UVPS kada za pet godina učešća u vlasti nije rešilo ni jedan problem vojnih penzionera? Ovo oko učešća u vlasti upućenima nije potrebno obrazlagati!

Kada su iznosili tačne podatke oko stambenog NEobezbeđenja vojnih penzionera zaboravili su da iznesu koliko su ustavnih inicijativa odnosno postupaka pokrenuli za ocenu pravilnika o stambenom obezbeđenju u ministarstvu odbrane. Zaboravili su da iznesu da je UVPS, kao reprezentativni predstavnik vojnih penzionera, jer se oni tako lažno predstavljaju, zbog toga što se reprezentativnost ostvaruje ne samo brojem nego i suštinom delovanja, pristao na diskriminaciju vojnih penzionera koja se vrši tim pravilnikom, jer stan dobijaju lakše i brže neke kategorije koje su tek počele da rade za razliku od penzionisanih vojnih lica u nužnim smeštajima, sa ratnim stažom i gomilom bolesti. Očekujemo da će „državnik“ ministar uslišti molbu i „da će u budućem periodu stanove dobijati lica koja imaju najviše bodova“. Kako to da tek sada reprezentativno udruženje konstatuje da uslovi podele neuređenih stanova nisu korektni? Po dokazanoj praksi „reprezentativni“ reaguju „post festum“, kada bude kasno da se prevarenima pomogne.

Inicijativom za vraćanje penzijskog osiguranja u okvire MO, UVPS pokušava da se opere zbog nepreduzimanja mera 2007. godine, kada je donošenjem Zakona o Vojsci Srbije, usklađivanje vojnih penzija regulisano po Zakonu o PIO. Vrli stratezi UVPS bi svoje neznanje, poslovičnu servilnost prema svakoj vlasti i kukavičluk iz 2007. godine, da operu inicijativom o vraćanju penzijskog osiguranja vojnih lica i vojnih penzionera u Ministarstvo odbrane. Narod bi rekao „Što je babi milo to joj se i snilo“. Inicijativa je nemoguća u pravnom sistemu Srbije osim ako sultan ne odluči drugačije. Za početak je dovoljno što se to mnogo sviđa penzionisanim vojnim licima pa će u to ime i adekvatno glasati, jer su, očigledno, svoje pravo da biraju predali svojim reprezentativnim predstavnicima koji im na ovakav način dojavljuju „kako treba“.

Problem prevare vojnih penzionera Zaključkom Vlade Srbije od 30. oktobra 2015. godine, u čijoj su pripremi učestvovali sa ministrom domaćinom, nisu pomenuli jer za njih ne postoji pljačka 150 miliona evra od oštećenih vojnih penzionera. Trajno umanjenje vojnih penzija za redovno usklađivanje iz 2007. godine od 4,21 odsto za njih, koje plaćaju vojni penzioneri, ne postoji. Otimanje advokatskih troškova, kamata i sudskih taksi od osiromašenih vojnih penzionera i ruganje zakonima Srbije za njih „reprezetativne“ ne postoji.

Kada je u pitanju donošenje i primena Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ponašaju se kao i kod ostalih problema penzionisanih vojnih lica, zbog podrške aktuelnih, prave se ludi. Ništa nisu preduzeli da se nemoralni i neustavni zakon ne donese. Naravno da su sa armijom od 30.000 vojnih penzionera na ulici mogli, a nisu. Pogodite zbog čega!

Ustavnom sudu su, istina, dostavili inicijativu da se isti poništi, ali su od stavova u inicijativi odustali kada su predlog USPVLS o pokretanju narodne inicijatve iskoristili da pokrenu svoju, prevarantsku. Umesto da je sprovedu svi penzioneri Srbije oni su se odlučili samo za UVPS i PUPS. Umesto da traže poništenje, tražili su obustavu primene Zakona. Na pitanje da li država vraća oteto, oni su odlučili umesto vojnih penzionera, da ne vraća. Tu su došli sukob sa pravnim stavovima iznetim u Inicijativi za ocenu ustavnosti Zakona. Inicijativu su vodili suprotno Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi jer im je bilo važno da spreče vojne penzionere da potpise daju inicijativi USPVLS, da im dokažu kako se uz „velike rizike“ bore za njihova prava a političarima da demonstriraju sposobnost da u svom toru prikupe dovoljan broj potpisa. Istina, takvu generalsku sposobnost i dovitljivost su već pokazali učešćem u formiranju PUPS, kao najveće prevare i izdaje penzionera. Problem neusklađivanja penzija za njih ne postoji. Smanjenje realne, kupovne moći penzija za njih ne postoji. Kako bi i postojao kada oni svojim primanjima i biznisima u UVPS nadoknađuju lično smanjenje penzije nemoralnim i neustvnim zakonima.

Moja zahvalnost za inicijativu izmene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, ali i pitanje šta je PUPS i oni sa njim radio od 2007. godine, da sada ministra–državnika opterećuju sa problemom.

Ulizičke pohvale nekakvih odluka i zalaganja za snaženje Vojske Srbije i sistema odbrane su sramotne za generala vojske u kojoj sam radio. Najobičniji profesionalni vojnici u Vojsci Srbije znaju da je to što je izgovorio ministar magla i neistina. Možda je ministar „državnik“ ali da za nekoliko meseci popravi ono što su njegovi prethodnici rušili 17 godina a koalicioni partneri najbrže, najjače i najbolje za poslednjih pet godina, ne bi mogao ni da je alhemičar, odnosno sam predsednik Srbije.

Ipak je odavanje priznanja ministru za prisustvo na otkrivanju spomenika narodnom heroju Milanu Tepiću i zalaganje da ratni generali budu predavači na Vojnoj akademiji, nešto zbog čega me stvarno zabolio stomak. Zloupotreba istinskog heroja i časnih generala Prištinskog korpusa u politikantske svrhe će verovatno ući u anale beščašća.

Sve ovde napisano dokazuje da nisu imali elementarnih sposobnosti da procenjuju situaciju i donose adekvatne odluke. Čudi me da su uspešno završili neke vojne škole. Pa oni elementarnu stvar nisu razumeli, ne razlikuju državu Srbiju od stranaka i koalicija koje vrše vlast. Naveo sam dosta argumenata koji dokazuju da je to zbog lične koristi.

Zbog takvog načina rada rukovodstva UVPS vojni penzioneri su u najtežoj situaciji od 2000. godine. UVPS učestvuje u primitivnoj predizbornoj kampanji u kojoj dokazuju da su im vrane popile mozak.

Na kraju, da ih pitam zar im te plate, dnevnice, nadoknade putnih troškova i drugi biznisi nisu dovoljni pa razmišljaju o zameni pokojnog kolege na mestu poslanika? Još se čudimo koliko nas civili „cene“!

I sada ipak na kraju, ako prigovorite na nivo, on je odabran u skladu sa stvarnom situacijom.

Jovan Tamburić,
predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

17 Comments

Click here to post a comment
 • Gospodin Trumbić, nikako da shvati, da je penzionisano vojno lice, obični penzioner kao i svaki drugi penzioner koji penziju zaradio, ne u vojsci, ali i na mnogo delikatnijim i težim poslovima. Po čemu, bi gosn. Trumbiću, vojni penzioneri morali imati drugačiji, bolji tretman od ostalih penzionera. Ni po čemu. Složićete sa samnom. Ali je vama bitno vaše pravo, pri čemu vas uopšte ne zanima kako žive ostali penziopneri, radnici i gradjani. Zato se čudite kako vas ostali civili “cene”. Zašto bi vas to posebno “cenili”. Šta ? Treba da vam se klanjaju kad vas sretnu. Na osnovu čega ste to zaslužili. Još mi samo recite na osnovu rezultata u zadnjem ratu devedesetih. Ne ide vama u glavu, da više niste aktivni, da nema benificiranog staža, plata iznad proseka ostalih zaposlenih, besplatna odeća i obuća, prevoz, hrana, letovanje, zimovanje, prioritet u dobijanju stanova i sve druge benificije koje ste kao aktivna vojna lica imali, a koje i sada imaju sadašnja aktivna vojna lica. Dakle, ne shvatate da ste sada obični penzioner, koji nikom više ne treba i da tako mora da se i ponašate.
  Možete pričati svoju priču, kako hoćete, ali ono što je tačno i sada se primenjuje, je sledeće:
  – penzionisani zastavnik ima penziju 45.000 dinara. Da vas podsetim zastavnik ima osmogodišnju školu i srednju vojnu školu. A u Vojsci je upravi bilo najviše podoficira. Navedite mi bilo koju drugu profesiju u našoj državi u civilu, gde svršeni SREDNJOŠKOLAC ima penziju 45.000 dinara. Ne postoji. Njihova penzija je oko 25.000 dinara,
  – I dalje kao vojni penzineri imate apsolutno besplatno lečenje na VMA i ostalim zdravstvenim ustanovama i apsolutno BESPLATNE LEKOVE za lečenje. Bez ikakve perticipacije za pregled i lekove. Ostali penzioneri, nijedan to nema.
  – Na hiljade zaposlenih u civilnom sektoru steklo je pravo na starosnu ili drugi vid penzionisanja, a da do tog trenutka nije rešilo stanbeno pitanje, nije dobilo stan. I dalje je podstanar. Vojnih penzionera u tom statusu, je veoma malo, skoro i da ih nema.
  – Jedino je vam država vratila po od 3.000 do 3.5000 evra, ponavljam EVRA, za tobož neuskladjne penzije od 2008 od 11,6%. Što je apsolutnoi protivzakonito. Zašto Vam to nije blagovremeno uskladio vaš SOVO Fond.
  – Navodite kako vam je država “zakinula” 150 miliona evra. Ali, ne objašnjavate kako je to uradila. Pa čija ste bre, vi vojska bili ili ove države ili neke druge. ko vam je bio poslodavac, ko vas je osnovao nego ova država. Dakle, nije vam “zakinula” jer vam je ona poslodavac i osnivač i kao takva je ovlašćena da uredjuje odnose u vojsci, stanje, plate, dužnosti i obaveze. Da komanduje vojskom. To vi ne shvatate i ako ste vojnik od iskustva. Ja sam stekao penziju kao radnik čiji je poslodavac bila takodje država, i to na izbornom mestu, gde mi je mandat traja po svega 4 godine. Dakle, istekom svake četvrte godine, morao sam da konkurišem za posao i budem ponovo priman na posao. Najprostije rečeno, uvek sam bio u neizvesnoti za svoj posao, i to ne kao srednjoškolac, da bi na kraju dobio 31.000 penzije. Toga u vojsci nema. Čak ni sličnog primera.
  – Svi sadašnji vojni penzineri, vas oko 45.000 ste sa sadšanjim penzijama u nivou civilnih penzinera JP-a “Elektroprivrede”, “Srbijagasa” “Telekoma”. A dobro se zna koliko ova JP odskaču od proseka sadšnjih i plata pa anlogno tome i penzija.
  Na kraju gospodine Trumbiću, kritikujete svog kolegu iz takodje nekog vojnog sindikata, gospodina puk. Draganjca, kako je u ime vojnih penzionera, u razgovorima sa predstavnicima države “uvek popustao” sve radi svoj koristi, kojim je nadomesto novačni manjak u svom budžetu, razno raznim dnevnicama, honorarima i sl.
  Gosn. Trumbiću, ne čini li vam se da je i kod vas isti motiv. Rekao bih čak još gori. I kad shvatite da ste svoj radni vek završili, a dok je bio imali sve benificije, i da ste sada običan gradjanin, kome nemora da se odpozdravlja voijnički desnom rukom savijenom odsečno do desnog uha, kad vas sretnu, onda će te zaključiti i reći “pa to je tako, to je stvarnost, po čermu sam ja drugačiji”. I ako ćete se i dalje lečiti besplatno i dobijeti lekove besplatno, što je takodje neustavno. Jer pred zakonima smo svi jednaki. Bar po našem Ustavu.

  • Evo da Vam odgovori jedan zastavnik I klase u penziji sa srednjom spremom i 39.500 din. penzije. U JNA i vojsci nije bilo priznate više stručne spreme kao u građanstvu kojiih je bilo ohoooo. Završio sam kurs kripto zaštite u trajanju 5.5 meseci da bih obučavao ljude za šifrere u skraćenom obimu (za mesec dana) a koji su na osnovu toga ostvarili višu stručnu spremu (GSNO, Opšt.štabovi TO…). Srednjoškolac koji je završio srednju teh.školu Nikola Tesla i zaposlio se u SSIP (sada MIP) je nakon kursa od mesec dana dobio priznatu Višu str.spremu i radio po našim ambasadama u svetu. Policajac koji je takođe radio na poslovima šifrera je takođe imao višu spremu i normalno višu platu. Završio sam i kurs kriminalističke tehnike i radio sam kao referent za suzbijanje kriminaliteta i kao krim. tehničar u vojnoj policiji. Ove poslove sam radio godinama, i neprekidno sa beneficiranim radnim stažom. Šta mislite gospodine kolika je razlika u penziji iz ovih državnih institucija i mene koji sam to radio (oba posla) u vojsci??? Oko 10.000. Pokušajte to proveriti. 11.06% su dobili svi penzioneri Srbije osim nas vojnih kojima su 2015 uskratili drugo redovno usklađivanje za 2007 g. za 4.21% i dobili smo 6.57%. Je li to diskriminacija? Da su tako postupili sa civilnim penzionerima oni ne bi dobili 11.06 već samo 3.28%!! Pitajte roditelje Vučića da li su njegovi roditelji primili 11.06% ili 6,57 iako su imali veći prosek penzije od većine nas iz vojske i njih 521.000 sa istim ili većim prosekom. Na kraju to je bilo povećanje za sve penzionere u Srbiji i to vanredno, a samo deo penzionera (vojnih) to nije mogao dobiti.
   E kad upoređujete srednjoškolce iz građanstva i vojne srednjoškolce imajte na umu i to pod kojim uslovima su koji radili kroz ceo radni vek da bi došli do penzije? Koliko su godina proveli na dežurstvu, terenima-vežbama pod šatorom, odvojeni od porodica itd. Da ne govorim o učešću u ratu i koliko je porodica poginulih, koliko je invalida i koliko je porodica ostalo na ulici bez stanova koje su otplatili u bivšim republikama Jugoslavije.
   I na kraju imajte u vidu i elemente koji se uzimaju za obraćun penzije i koliko je kome oduzimano od plate u toku radnog veka.

   • Gosn. Ilija, najpre vam moram reći da se viša školska sprema i fakultetsko obrazovanje, ne priznaje posle nikakvih kurseva. Nego se studira najmanje 3 odnodno 6 godina. I sa tim se vi nemožete porediti. Ti vojni kursevi od 2-3 meseca spadaju u redovnu obuku vojnih aktivnih lica kao obaveza za napredovanje u službi. Drugo, “prevarili” ste družavu za 11,06% povećanja i ona vam na to nadoknadila svim vama 45.000 vojnih penzionera koliko vas sada ima, i to isplatom od 3.000 do 3.500 EVRA, ne dinara. Prertvorite to u dinarima da vidite koliki je to procenat u odnosu na povećanja ostalih kategorija penzonera. Dakle, nije vam ništa zakinula. Zašto vam to povećanje nije isplatio vaš vojni SOVO Fond. Što se tiče vašeg rada “pod šatorom”, “dežurstva” itd. to su, gospodine Ilija, priče za malu decu, u koje ni ona neće verovati. Zamislite jednu srednjoiškolku medicinsku sestru instrumentarku koja je u operacionom timu u operacionoj sali osam sati neprekidno. Da ne spominjem hirurge, kardiohirurge, anesteziologe. Oni se upišaju u odeći u sali, nesmeju da napuste operacioni sto dokle god se ne završi operacija. A i oni, imaju još češća dežurstva nego vojna lica. Oni su dežurni stalno. Njihov rad nije kao vaš od 8 do 16 sati. Nego od 0 do 24 u tri smene neprekidno. Tako da, u krajnjoj lčiniji nije korektno pripisivati vaš boravak “pod šatorom” sa ovakvim i sličnim poslovima. Usput, ta ista medicinska sestra instrumentarka u operacionoj sali za svoj rad sa višom školom ima platu isto koliko je vaša penzija 35-40.000 din. i ako ste vi “kursista”. Posebno je nekorektno vaše spominjanje učešća u zadnjem ratu, kojeg smo sramno izgubili, aktivnih vojnih lica. Aktivna vojna lica jesu učestvovala u ratu, to im je bio posao za koji su se opredelili i primali platu sa svim benificijama koje sam spomenuo. Ali, glavnu vojsku u prvim linijama su sačinjavali civili mobilisani za ratovanje. Aktivna voj na lica su uglavnom vodila komandovanje. Rat samo izgubili, sve nam je neprijatelj uništio, nismo videli nijednog neprijateljskog vojnika. To je bruka vojske. Vojnu doktrinu, sačinjavali su obavezni strojevi korak, puška M-48 i oklopna vozila. A takvu dokrtinu su pravila upravo vojna lica, koja tek sad vide da se rat više ne vodi na zemlju, nego na nebu medju zvezdama i u odelu sa kravatom u lobiranju. Neprijatelja uopšte ne vidiš, niti znaš ko je, a on vas ubija.
    Sve to vas poštovani gosn.Ilija, ne zanima. Sveto vi ne spominjete. Ni jednu moju tvrdnju u sadašnjem stanju vojnih penzionera, nikakvom činjenicom ne pobijate (besplatno lečenje, besplatni lekovi i dr.). Vas, nažalost, interesuje samo novac. Penzija, i to isključivo vaša, a niste ni primetili u mom dodatom komentaru, niti ste se upitali kako je onim 748.052 penzioenra, čije je penzija manja od 20.000. Duplo manja od vaše. I zato, budete malo realniji, pogledajte istini u oči. Jer stvarnost je takva, kakva jeste. Uostalom, predhondi komentar od strane Miće, je sve moje navode potvrdio.

    • G. Karađoglu,
     G. Ovuka nije mogao da vidi komentar koji na kraju spominjete jer je taj komentar objavljen istovremeno sa njegovim odgovorom Vama.
     Da ne zbunjujemo ni Vas ni ostale, još jednom objašnjenje: komentari na portalu Penzin se ne objavljuju automatski već je neophodno da mi odobrimo njihovu objavu. Ponekad, kao u ovom slučaju, ne stignemo da objavimo odgovor pre nego što stigne novi komentar – jednostavno, trenutno nemamo dovoljno ljudi da pokrijemo 24 časa sedam dana u nedelji.

    • Evo da ti odgovorim kako je ostalima. Mnogi su na kredit i čekove gradili kuće i vikendice, radili po 8 sati (ne računajući kako su radili i koliko pauza su imali u toku radnog vremena) išli u prevremene invalidske penzije i privatno zarađivali jer ih penzija nije ni intersovala, dok su nas prekomandovali od garnizona do garnizona širom zemlje, deca menjale i škole i jezike, supruge zbog toga nisu radile. I na kraju ostali bez ičega. Da li je te ostale penzionere neko pitao da li su oni krivi što su im direktori upropastili firme i doveli ih u stečaj i sve pokrali. Mi bar nismo od nikoga ništa ukrali. Nama su ukrali. Za lekove nemate pojma, jer plaćamo participaciju kao i ostali penzioneri a najčešće ih nemamo u vojnim apotekama pa plaćamo privatno u civilnim po punim cenama. A prednost na VMA i ostalim ustanovama vojske imaju oni koji plate, pa aktivni sastav pa na kraju vojni osiguranici. Vi kao da ne živite u realnom vremenu, odnosno ništa ne znate o stanju u vojnom zdravstvu a talasate.
     Na kraju, bar se predstavite imenom i prezimenom a ne pseudonimom. Za koga radite? To sam vas već jednom pitao na neke slične komentare na ranije objave na ovom portalu.

     • Poštovani gospodine zastavniče I klase, dozvolite da vam se obratim odgovorom. Svaka istina je bolna i pogadja onoga kome je namenjena. Onaj ko se oseća pogodjenim, reagovanjem na to, samo potvrdjuje ustinu. Nismo u istoj ravni vi gospodine zastavniče I klase i ja, da bi mogli voditi dalji dijalog o ovoj temi. Želim vam svako dobro.

     • Kažetze primali platu…možda i jesmo..ali ČAK TREĆINU ZAKONSKE..svi ostali budžetski korisnici ..punu zakonsku..samo na osnovu toga…država duguje vojnim licima cca 5 milijardi evra… bez kamata
      A ko je započeo rat..i ko potpisivao razna primirja…to je već drugo pitanje

     • A šta ja nisam rekao a da nije tačno? Niste ništa od toga pobili a govorite da nismo u istoj ravni? Osećate neku nadmoć nad jednim zastavnikom? Da niste nekakav intelektualac sa izbornim mandatom?Govorio sam o razlici u penziji državnih službenika u MUP, MIP, priznavanju i nepriznavanju istih prava….ništa o tome ne rekoste. Da li sam nešto slagao? Ako jesam dokažite to a ne samo fraze izbacivati i bežati od dijaloga.

 • Gospodine Trumbiću, predsedniče Sindikata Udruženja vojnih penzionera Srbije, dnevni list “Politika” je danas objavila jedan interesantan podatak o penzijama, dela penzionera, a on galsi:
  …”Penziju do 10.000 dinara prima njih 131.193. do 15.000 dinara prima 366.970 penzionera, a do 20.000 dinara, njih 249.889.”…
  Dakle, 748.052 penzionera ima sada pre povećanja penzije od 5% i pre jednokratne pomoći od 5.000 dinara, manju penziju od 20.000 dinara.
  Da li u ovoj brojki, prepoznajete i nekog vojnog penzionera. Naravno, da ne. Stavite sebe u njihovoj situaciji i njihovom životnom standardu.

 • Ti sa najmanjom penzijom su i sa najnižim obrazovanjem,radili poslove za koje je dovoljna osnovna škola,nisu imali nikakvu odgovornost, nikakvu opasnost po život i zdravlje i najmanje uplačivali u penzioni fond.
  Postoje i oni koji su bili u propalim preduzečima,ali za njih nisu krivi vojni penzioneri nego država.

 • Karadjoglu: Kako da kažem postovani gospodine Karadjoglu kada niste gospodin. Već nekoliko puta ostavljate komentare koji nema ju veze sa stvarnoscu i istinom. Prema komentarima vi vojsku apsolutno ne poznajete, a uzimate sebi slobodu da komentarisete. Očigledno je da ste na poslu koji ste radili celog života uzivali inače biste ga promenili. Verovatno ste se bavili i usputnim biznisima. Sada s kako kažete sa malom penzijom ste se setili da ste mogli i veću zaraditi. Zašto niste, ko vam je branio da odete u vojni poziv, EPS, JAT. Kada poredite pozive i penzije treba da poredite i imovinu i dobar život koji ste imal tokom bavljenj izborima. Neću ponavljati prethodne komentare jer vidim da ih ne razumete. Krijete se iz pseudonima što vam ne služi na čast jer samo tako imate hrabrosti da prosipate radikalsku pamet. Imam utisak da mislite da je moderno pljuvati po vojnim penzionerima. Verujem da svaki obrazovan i pošten gradjanin zna da bivšu državu nije razbila vojska niti je izgubila ratove. Sve to su uradili nepismeni, kriminalni i bahati političari koji upravo razmišljaju kao vi.

  • Poštovani gospodine Tamburiću, ja vas oslovljavam gospodinom, jer mi to nalaže moje vaspitanje i obrazovanje, za razliku od vas, koji nema tu reč u svom rečniku ni vaspitanju. No, nije bitno, oprošteno vam je sa moje strane. U svom komnetaru, datog kao odgovor na moj komentar, izmedju ostalog, u poslednjoj rečenici doslovno kažete: citat: “Sve to su uradili, kriminalni i bahati političari koji upravo razmišljaju kao vi”.
   U pravu ste gospodine Tamburiću. Evo da vas podsetim, na neke od njih, o kojima su javno pisali mediji:
   “DRUŠTVO 06.11.2017. 11:40h – Kurir
   U projektu “Rajski papiri” koji otkriva veze više stotina svetskih političara i biznismena sa ofšor kompanijama, pojavljuje se i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne firme za trgovinu oružjem “Jugoimport SDPR”.
   On je vlasnik malteške kompanije “Jomil Malta Limited” koja je osnovana u septembru 2007. godine, a koja je deo šire mreže kompanija “Jomil” registrovanih u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Kongu, Kipru, Malti i Angoli, a njima upravljaju Čeković i njegova ćerka Milica. Deo firmi registrovan je za izvoz naoružanja, a pojedine se bave poljoprivredom i seoskim turizmom.
   Čekoviću se sudilo za zloupotrebu službenog položaja, između ostalog jer je 2002. godine sa računa firme “Jugoimport SDPR” u Libiji isplatio 400.000 dolara kompaniji u Liberiji sa kojom SDPR nije imao nikakav poslovni odnos, kako su objavili domaći mediji. On je na kraju oslobođen optužbi.
   Bivši general i trgovac oružjem Radoš Rubaković takođe posluje na Malti i vlasnik je kompanije “Cofis Export-Import co. Limited”, osnovane 2008. Njegova firma je 2010. godine u Srbiji osnovala predstavništvo.”
   Dakle, gospodine Tamburiću, ako niste znali, upoznajte se bar sa delom takvih radnji.
   Na moju sreću, gospodine Tamburiću, ja ne spadam medju ovakve, niti razmišljam kao oni, niti sam se ikada bavio privatnim biznisom.
   Svako dobro želim, gospodine Trumbiću, vama i vašoj poridici.

 • Karadjoglu: Opet ste u svom maniru podmntnuli kriminalce kojih ima u svim profesijama da kažete kako su i ostali takvi. Nisu.

 • @Karađoglu
  Poznate su te priče o privilegijama vojnih lica. To je ono: “povika na vuka dok lisice meso jedu”. Odgovori ti na jedno jednostavno ali ključno pitanje: ako je vojska toliko privlačna, zašto se mladi ljudi nerado opredeljuju za tu profesiju. Činjenica je da je zbog smanjenog interesovanja nema prave selekcije kanidata nego se primaju po sistemu : daj šta daš.
  Zbog slabog odziva su uvedene i vojne gimnazije . Sem toga silne pare se ulažu u reklamiranje vojnog poziva, kao naprimer na snimanje TV serije “Vojna akademija” . Istovremeno na civilne fakultete je uvek navala i tamo nikakvo reklamiranje nije potrebno.
  Dalje insistiraš na nekakvoj jednakosti iako se zna da penzija nije politilčka nego ekonomska kategorija. Koliko si uplaćivao u toku radnog veka – tolika ti je srazmerno i penzija.
  Vojnim licima se određuje penzija tako što se poslenja plata umanji za 15 posto. Kod civila nije tako: znam puno ljudi kojima je pri obračunu uzeteo u obzir deset najboljih godina, tako da dobijaju masne penzije.
  I ne zaboravi da je oduvek postojala izreka, a koja se odnosi na svaku vojsku: “Đavo od svih zanimanja nije hteo da bude šegrt i vojnik”

 • Gosn, Sretene, upravo ste izrekli istinu, zbog koje ste i svi vi vojni penzioneri nezadovoljni. A to je sledeće, kako ste i sami rekli.”Vojnim licima se određuje penzija tako što se poslenja plata umanji za 15 posto”..
  U tome i jeste protiv Ustavna razlika izmedju vojnih penzioneri i ostalih ponzionera iz radnog odnosa. Tačnije, vojna lica su jedina lica koja dobiju penziju, tako što im se od zadnje penzije umanji 15%. Da vam odmah objasnim, nijedna penzija u našoj državi, ostvarena po bilo kom osnovu, ne može biti veća od 85% primanja. Medjutim, u čemu je razlika. Vi ste dobili 85% iznosa od zadnje plate. Ni jedna kategorija zaloslenih u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, taj benifit nije imala. Nego je penziju dobijao svaki zapsoleni, kad stekne uslove zato, tako što je dobio visinu penzije koja je odredjena NA OSNOVU PRESEKA UPLAĆENIH DOPRINOSA ZA VREME ČITAVOG RADNOG VEKA tj. 40 god. A vi ste dobili, zadnju platu umanjenu 15%. Zašto ? Zbog čega ?. Na osnovu čega ste to zaslužili. Po čemu se vi razlikujete od svih ostalioh nas zaposlenih. Po tome što za vreme rada imate od države sve besplatno počev od benificiranog staža, preko besplatnog oblačenja, prevoza, stambenog obezbedjenja i besplatne ishrane na poslu. I na kraju vam je i to malo. Da je vama penzija obračunata kao i svim ostalim gradjanima ove države, na osnovu proseka od uplaćivanih doprinosa za vreme vašeg rada, tek bi onda videli u kakovom bi bili položaju. Tačno je da je kod nekih radnika do pre petnajestak godina, dok to Šešelj kao podpredsednik tadašnje Vlade nije izmenio na štetu radnika, penzija utvrdjivanja na osnovu najboljeg desetogodišnje proseka uplaćenih doprinosa (pri čemu ste vi i tada izuizeti), a kasnije na osnovu proseka za čitav staž. Što je daleko nepovoljnije po radnike i njihove penzije sada. Pa je tako, ko je ostvario penziju posle takvog propisa, dobio skoro upola manju penziju. Vi vojni penzioneri, niste. Vama je i tada penzija bila iznos od 85% od poslednje plate. Ali još gore od toga, je to, što se tačno znalo kad će ko u penziju, pa su vojne vlasti, svakom ko se sprema za penziju, na nekoliko meseci unazad, povećavali plati (razloga je bilo uvek, vanredno unapredjivanje, pohvale i sl. nebuloze i providnosti) tako da bi taj otišao sa daleko većim iznosom u penziju, nego što mu je bila plata pre toga. E to vi ne preiznate. Kod ostalih zaposlenih toga nije bilo i toga nema. A to je ono što je mimo Ustava, jer nismo svi u istom položaju. A Ustav, upravo propisuje da jesmo. Zato vas istina i pogadja i boli vas. Ja ću svoju penziju steći, kao i svi drugi zaposleni radnici, na osnovu uplaćenih doprinosa za svoj čitav radni vek, koja ako bude 40 godina rada, biće 85% od tog proseka. Vi i dalje nećete odilaziti pod tim uslovima. Pa jesmo li onda jedniki. Ne očekujem da izreknete svoje mišljenje, ali znam šta mislite.
  Naravno da očekujem vaše reagovanje na moj odogovr isto kao što su reagvali gosn. zastavnik Ilija, gosn Stane, Lazar kao i pukovnik Tamburić koji je u Nišu jedva uspeo da formira tkz. sindikat vojnih penzionisanih lica da bih ih pozvao u štrajk i ako vojni sindikat zaposlenih, več postoji ali ga ne interesuju vojne penzije, nego njihove radničke plate. Zato što je štrajk radnika, obilik reagovanja ZAPOSLENIJ kojim se iskazuje nezadovoljstvo o nekom pitanju koje se tiče rada, ali onih koji još uvek rade. Dakle, radnika, a ne penzionera, jer oni i nisu radnici, pa tako svoje nezadovoljstvo, recimo platama, mogu iskazati samo papirološki kroz institucije sistema, žalbom na rešenje o penziji ili tužbom u gradjanskoj parnici protiv države koja im je odredila takvu penziju i koja im je sve napred navedene benefite i dala. Dakle, protiv svoje države.
  Iz lične prakse, iskustva i poznavanja sistema državne uprave, mogao bih sa vama polemisati po ovom pitanju beskonačno. Ali skratiću. Jel, kako kaže ona izreka “pametniji uvek popusta”, i za onog ko razume stvari, dovoljne su dve rečenice.

  • A pripadnici MUP-a, takođe državni službenici? Zašto ne vršiš poređenje iste kategorije nego sa radnicima? Da li znaš da su pripadnicima MUP-a u penzijski osnov ulazile i dnevnice za vreme provedeno na KiM tako da su dobijali penzije veće nego da su radili?? Ne to tebe ne interesuje. Tvoj cilj, kao Bot-a, je da pljuješ po vojnim penzionerima a boli te i što se organizuju protesti protiv bezakonja!!!!

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija