Društvo Magazin Godine Svet

Irska: učestali pozivi telefonskom centru za stare

Irski telefonski centar za podršku starima u 2013. godini obavio je oko 60.000 poziva, što je novo povećanje na godišnjem nivou. Najčešća tema poziva: samoća…

Broj poziva jedinom servisnom telefonskom centru za podršku starima u Irskoj povećao se i 2013. godine na preko 30.000 primljenih i skoro isto toliko poslatih poziva na one kućne telefone koje je dočekao signal za zauzetu liniju.

U centru radi 370 volontera koji su trenirani da budu spremni za različite teme za razgovor kao što su troškovi života, smanjenje dostupnosti javnih usluga, zlostavljanje starih, strah od kriminala i razmišljanje o samoubistvu.

Međutim, od 6.400 poziva u prva tri meseca 2014. godine, najčeće teme su izolacija i samoća. U centru kažu da je reč o ljudima koji oko sebe nemaju više nikoga da podele strahovanja ali i lepe trenutke u životu.

– Izolacija doprinosi problemima koji nisu dobri ni za pojedinca ni za društvo – napominju u centru i ističu da su zimski meseci naročito stresni za stare ljude koji ih zovu u očajanju zbog samoće: – Neki samo žele da čuju glas, neki da pričaju o svojim problemima, a neki da razgovaraju o aktuelnim temama i posebnim problemima.

Nacionalni telefonski centar premešta se iz regionalnih kancelarija u Dablin kako bi mogao da udvostruči svoje kapacitete za pružanje pomoći.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija