Dom i stanovanje Društvo Magazin Godine

Madrid 2015: Otvaranje staračkog doma za homoseksualce

Homoseksualce zamišljamo kao mlade osobe, a postoji tendencija i u celom društvu da zaboravljamo na stare, dok za društvo stari homoseksualci “ne postoje”

U Madridu, Španija, 2015. godine biće otvoren prvi dom za negu starih lica homoseksualne orijentacije pod pokroviteljstvom LGBT fondacije “26. decembar” (organizacija je dobila ime po datumu iz 1978. godine kada je homoseksualizam prestao da bude protivzakonit).

– Homoseksualce zamišljamo kao mlade osobe, a postoji tendencija i u celom društvu da zaboravljamo na stare, dok za društvo stari homoseksualci “ne postoje” i zato je ovaj dom veoma važan. Oni često nemaju decu i unuke, i život im se završava u samoći i osudi društva – kažu iz organizacije.

Naglašavaju da dom neće biti eksluzivno namenjen homoseksualcima, niti će ovo pitanje biti postavljano prilikom stupanja u dom. Vrata su otvorena svima kojima je u redu da budu u ovakvom domu. U Španiji već postoje starački domovi koji su specijalizovani za nekadašnje časne sestre, radnike određenih kompanija, itd, pa ne bi trebalo da bude tumačenja po kojima je reč o bilo kakvoj diskriminaciji.

– Ni dom za stare, ni prateći društveni centar, neće biti mesto gde “odlažemo” stare ljude. Želimo da se osete korisnim, da se zabavljaju, i da se osete kao kod kuće – napominju iz organizacije 26. decembar.

Tekst smo ilustrovali fotografijom Trabensola, svojevrsne komune penzionisanih Španaca. Ovaj dom nije specijalizovan za LGBT populaciju


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija