Društvo Magazin Godine Svet

Irska: Poziv za pomoć starima tokom letnjih vrućina

Dobrotvorna organizacija Age Action iz Irske pozvala je javnost da bude na usluzi starijim komšijama, naročito onima koji žive sami, tokom toplih letnjih meseci.

– Iako je toplo vreme dobrodošlo, može doneti teškoće starijim osobama. Naročito su ugroženi oni stari koji imaju respiratorne i srčane probleme. Određeni lekovi takođe mogu smanjiti toleranciju na toplotu – rekao je portparol te organizacije.

Organizacija je pozvala ljude da posete starije prijatelje i komšije, kako bi se uverili da je kod njih sve u redu.

– Sa temperaturama koje dostižu i 28 stepeni Celzijusa*, starije osobe treba da ostanu u hladu tokom najtoplijih dnevnih časova. Treba navući zavese na prozore koji su izloženi sunčevoj svetlosti, i treba konzumirati hladne napitke kako bi se organizam hidrirao. Dobro je i da se isključe svi nepotrebni električni uređaji i da se ostave otvoreni prozori kako bi se stan provetravao – dodao je portparol u saopštenju koje prenosi irski Žurnal.

*Temperatura od 28°C nama može zvučati naivno, ali u Irskoj je najviša zabeležena temperatura, 26. juna 1887. godine, iznosila 33,3°C. Najtopliji delovi zemlje imaju prosečnu godišnju temperaturu od 10,4°C, a najviše letnje temperature prelaze 30°C jednom ili dvaput u jednoj deceniji. Pored toga, usled vlage, velika je razlika u osećaju toplote. 

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija