Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Irska: Napušteni stanovi na korišćenje starima

Irska: Napušteni stanovi na korišćenje starima

Dobrotvorna organizacija ALONE iz Irske pozvala je vladu te zemlje da joj preda napuštene kuće za njene potrebe, odnosno za njene korisnike.

Nacionalna kampanja pokrenuta u aprilu 2014. godine ima za cilj da se dobiju na korišćenje preko 4.000 kuća bez vlasnika za preko 4.765 starih osoba kojima je potreban smeštaj. Kampanja je prvenstveno usmerena na političare koji su se kandidovali na lokalnim izborima kako bi ideja dospela u žižu javnosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Oko 4.500 starih traži dom, i za svaku kuću do koje dođemo dobijemo po 25 prijava za nove stanare. To znači da za svaku kuću koju imamo odbijemo 24 osobe kojima je potrebna – kaže Šon Mojnihan iz organizacije:

– Starim ljudima je veoma teško da dođu do kuća jer im je novac možda potreban za pomoć, ili su samci. Ukoliko imaju kuću u okviru neke zajednice, umanjen je rizik da zavise od gazda, od novca za kiriju, ili da razviju nedruštveno ponašanje.

Godine 2012, oko 12 odsto stanovnika Irske imalo je preko 65 godina, ali do 2041. godine dostići će 22 odsto. Istovremeno, čak četvrtina poziva koje prima organizacija ALONE odnosi se na stambene probleme starih osoba.