Početna Magazin Godine Društvo Irska: I stari se razvode u sezoni nakon praznika

Irska: I stari se razvode u sezoni nakon praznika

Septembar i period nakon Božića uvek nose veći rizik za razvod. Jedan od razloga jeste kraj letovanja i povratak u rutinu: odlazak na posao, i deca koja izlaze iz kuće da idu u školu…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Bračni savetnici u Irskoj primetili su porast broja parova u svojim 60-im, pa čak i 70-im godinama, koji traže stručnu pomoć zato što su njihovi brakovi pred raspadom. Glavni razlog je taj što postaju spremniji da se raziđu nego da trpe onog drugog, u „zlatnim godinama“.

– Parovi koji nam dolaze sve su stariji. Sve je više starijih od 50, 60 i 70 godina. Često je problem finansijska situacija. Videli smo brojne parove koji više ne rade, deca su im odrasla, ali oni nisu uspeli da se obezbede za starost – kaže Tony Moore, terapeut u organizaciji Relationships Ireland.

– U većini slučajeva ljudi se penzionišu i očekuju da će imati par evra u džepu, da će ići na nekoliko putovanja, ali nam dolaze parovi koji uopšte nisu uplaćivali penziono osiguranje i sada očekuju da se država postara za njih. Kada ste nezadovoljni u vezi, ovako nešto može biti poslednja slamka za koju se neki brakovi drže.

– Čini mi se da su stariji parovi manje spremni da nastave sa zajedničkim životom ukoliko postoje ovakvi problemi. Mnogo njih nam dolazi sa rečenicom: „Osvrnuo sam se na 30 godina mog braka i nije bio naročito dobar“. Sada vide poslednju šansu da izađu iz duge i loše veze.

Od početka septembra 2014. godine organizacija je zabeležila 15 odsto više zahteva za njihove usluge, sa stotinama parova svih uzrasta koji traže poslednji pokušaj da sačuvaju vezu.

– Septembar i period nakon Božića uvek su nam najaktivniji periodi i ove godine nije izuzetak. Jedan od razloga jeste kraj letovanja i povratak u rutinu: odlazak na posao, i deca koja izlaze iz kuće da idu u školu.

– Novac je ogroman problem, naročito u ovom periodu godine. Računi pristižu, a veći su i troškovi za novu školsku godinu pa mnogi parovi zapadaju u dugove. Finansije su deo skoro svakog razgovora koji imamo sa ljudima koji nam se obraćaju, a za neke od njih stvari će postati gore kako se približava i Božić – kaže Moore za Sunday Independent.