Početna Magazin Godine Čip koji ispituje mozak, šalje podatke i rastvara se u telu

Čip koji ispituje mozak, šalje podatke i rastvara se u telu

Čip koji ispituje mozak, šalje podatke i rastvara se u telu

Na univerzitetu Ilinois napravljen je i uspešno testiran na pacovima silikonski čip (na slici) koji može da prikuplja i emituje podatke iz mozga, bez komplikovanih glomaznih mašina na koje bi pacijent bio priključen. Nakon što ispuni svoju ulogu u postoperativnom periodu, čip se razgrađuje u telu…

Prva prednost čipa jeste u tome što pacijent ne mora žicama da bude povezan sa opremom za monitoring, što istovremeno znači i manje rizika od pojave infekcija u post-operativnom periodu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Čip radi tako što bi se ostavljao u glavi nakon operacije, i plutao bi u likvoru prikupljajući informacije o teperaturi, eventuanim otocima, pritisku, itd.

Nakon nekoliko nedelja silikonski čip se potpuno rastvara i telo pacijenta ga apsorbuje bez štetnih posledica s obzirom da je silikom inertan i da je količina koja ostane u organizmu zanemarljivo mala.

Za sada se čip može naći samo između mozga i lobanje, gde preuzima podatke, a za ubuće se mogu raditi i unapređenja koja bi omogućila da sakuplja informacije dublje iz same moždane mase, ili čak i za druge organe.

izvor: Gizmondo