Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Zdravlje

Čip koji ispituje mozak, šalje podatke i rastvara se u telu

Na univerzitetu Ilinois napravljen je i uspešno testiran na pacovima silikonski čip (na slici) koji može da prikuplja i emituje podatke iz mozga, bez komplikovanih glomaznih mašina na koje bi pacijent bio priključen. Nakon što ispuni svoju ulogu u postoperativnom periodu, čip se razgrađuje u telu…

Prva prednost čipa jeste u tome što pacijent ne mora žicama da bude povezan sa opremom za monitoring, što istovremeno znači i manje rizika od pojave infekcija u post-operativnom periodu.

Čip radi tako što bi se ostavljao u glavi nakon operacije, i plutao bi u likvoru prikupljajući informacije o teperaturi, eventuanim otocima, pritisku, itd.

Nakon nekoliko nedelja silikonski čip se potpuno rastvara i telo pacijenta ga apsorbuje bez štetnih posledica s obzirom da je silikom inertan i da je količina koja ostane u organizmu zanemarljivo mala.

Za sada se čip može naći samo između mozga i lobanje, gde preuzima podatke, a za ubuće se mogu raditi i unapređenja koja bi omogućila da sakuplja informacije dublje iz same moždane mase, ili čak i za druge organe.

izvor: Gizmondo


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija