Početna Magazin Godine Ekonomija Istinita priča o skupoj čaši vode sa limunom u kafiću

Istinita priča o skupoj čaši vode sa limunom u kafiću

Istinita priča o skupoj čaši vode sa limunom u kafiću

Na poznatom sajtu za ocenu ugostiteljskih i turističkih objekata Trip Advisor (savetnik za putovanja) jedan kafe u Britaniji dobio je negativni komentar zbog nepristojnog osoblja i čaše vode sa limunom po ceni od dve funte. Onda je vlasnik odgovorio…

Nezadovoljna mušterija napisala je:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Ovo mesto je apsolutno užasno. Bila sam na popodnevnom čaju sa prijateljima i nisam imala novca. Naručila sam toplu vodu sa limunom, koja nije stigla na vreme kad su moji prijatelji već dobili kolač i pića. Onda su mi naplatili dve funte za toplu vodu i tanko parče limuna. Kada sam pitala zašto to toliko košta kelner mi je grubo odgovorio: „Znate li pošto je limun?“ Da, znam, i sigurno nije dve funte. Onda me je ubeđivao da šolja čaja košta koliko i limun. A da bih objasnila koliko je ovo besmisleno, znajte da je moj prijatelj naručio čokoladni kolač koji je koštao 1,9 funti…

S obzirom da komentari na ovom sajtu mogu da unaprede ili unazade nečiji biznis, vlasnik kafea je reagovao svojim komentarom u kom je objasnio dosta stvari o biznisu o kojima često ne razmišljamo:

– Žao mi je što se osećaš opljačkano i pokušaću da ti objasnim zašto ti se to zapravo i nije desilo.

Ušla si u kafe i kelner ti je pokazao gde da sedneš, dao ti meni, čekao neko vreme i uzeo porudžbinu. Ušao je u šank, uzeo čašu, tacnu i kašičicu i odneo ih u kuhinju. Tamo je uzeo nož, dasku za sečenje, uzeo limun iz frižidera, odsekao parče i stavio u čašu.

Onda se vratio do šanka, pripremio toplu vodu i nosio je do tvog stola.

Kada si odlazila, odštampao je tvoj račun, odneo ti ga, naplatio ti preko kreditne kartice, i odštampao račun.

Nakon što si otišla, odneo je tvoju čašu, tacnu i kašiku do kuhinje, oprao ih i osušio, zajedno sa daskom za sečenje i nožem, i vratio limun u frižider. Onda se vratio do šanka, vratio šoljicu, tacnu i kašičicu na mesto, obrisao sto za kojim si sedela, zamenio meni, i čekao sledeću mušteriju.

Sve to je najmanje 2-3 minuta rada za kelnera.

Cena osnovnih troškova ovog posla, na primer, renta prostora, krediti, cena struje, bankarske provizije, itd, iznose 27,5 funti po satu rada kafea.

Svoje kolege plaćam pristojno i kada uračunam platu za neradne dane, doprinose i vreme koje rade pre otvaranja i posle zatvaranja kada kafe ne zarađuje, kelner koji te je uslužio košta me 12,5 funti na sat.
Tako da je zbirna cena 40 funti za sat rada kafea, odnosno 67 penija za minut, što znači da je cena usluge od 2-3 minuta od 1,34 do 2 funte.

Onda vlada na to doda PDV od 20% što cenu podigne od 1,6 do 2,4 funte bez obzira da li si popila čaj čija kesica košta 1 peni ili parče limuna koje košta 5 penija. Moram da platim dobavljače kako bi i drugi ljudi mogli biti usluženi u budućnosti.

Slažem se da cena šoljice pića u kafiću u centru deluje skupo u poređenju sa onom koju napraviš kod kuće, ali nažalost, to je realnost života. Zapravo, infrastruktura i usluga koštaju više nego sami sastojci.

Možda je zato grubost koju si doživela bila pokrenuta nepoštovanjem koje smo mi doživeli tvojom pretpostavkom da možeš da koristiš našu infrastrukturu i uslugu – besplatno.