Početna Magazin Godine Društvo Indija: Zlostavljanje starih – žene ugroženije od muškaraca

Indija: Zlostavljanje starih – žene ugroženije od muškaraca

Zabrinjava naročito to što je procenat zlostavljanih starih u Indiji 2013. godine bio 23, a sada je 50, za oba pola, kao i to što je zlostavljač najčešće snaja (61 odsto), ili sin (59 odsto). 

Istraživanje indijske organizacije HelpAge pokazalo je da su u toj zemlji starije žene nešto ugroženije nego njihovi vršnjaci, muškarci. Oni tvrde da 52 odsto žena i 48 odsto muškaraca trpe neki oblik zlostavljanja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istraživanje je obuhvatilo 12 gradova (prvog i drugog reda) u osam indijskih država, i uzorak od 1.200 starih. Istraživanje je imalo za cilj da utvrdi prisustvo zlostavljanja starih, razloge zlostavljanja, razmere, i najefikasnije metode za rešavanje problema.

Zabrinjava naročito to što je procenat zlostavljanih starih 2013. godine bio 23, a u 2014. godini je 50, za oba pola, kao i to što je zlostavljač najčešće snaja (61 odsto), ili sin (59 odsto).

Oko 77 odsto ispitanika živelo je sa mlađim generacijama svojih porodica, pa su na treće mesto zlostavljača, kao malo izmenađenje, došle ćerke.

Zanimljivo je da je stepen zlostavljanja najmanji u prestonici, Delhiju, ali je i tu procenat zlostavljanih starih porastao sa 20 na 22 odsto u odnosu na prošlo istraživanje. Iz organizacije kažu da se ovim problemom društvo mora pozabaviti odmah, u porodicama, gde on i nastaje.

Ako su deca glavni uzrok zlostavljanja starih, mora se više posvetiti vaspitanju i odnosu prema starima već u ranoj mladosti, piše Deccan Chronicle.