Dom i stanovanje Magazin Godine Svet

Indija: Naselje sa 4.500 stanova za stare

Direkcija za gradnju iz Delhija napravila je predlog da izgradi najveći do sada projekat za stanovanje starih osoba finansiran od strane javnog sektora.

Na desetak hektara u Rohiniju, planirana je gradnja 4.500 jednosobnih stanova za stare, uz prateće kuhinje, menze, ambulante i rekreativne prostore.

Naselje bi radilo na principu iznajmljivanja stanova, tj. nekom vidu otvorenog doma za stare. Direkcija bi u ovom projektu uložila zemljište, dok bi privatni investitor izgradio stanove, prateće objekte i infrastrukturu.

Sobe bi se doživotno iznajmljivale osobama starijim od 60 godina, a mesto u naselju nasleđivao bi prvi na listi koja će se uređivati na godišnjem nivou.

Svi toaleti i kuhinje u ovom naselju imaće dodatne rukohvate za bezbednije kretanje starih, podovi će biti ujednačenih visina bez prepreka za stare, a ostaje još samo da se vidi da li će projekat uspeti da bude izgrađen i vođen tako da bude moguće za stare ljude da finansiraju boravak u njemu, piše Times of India.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija