Početna Magazin Godine Društvo Šta će penzionerima potrošačka korpa?

Šta će penzionerima potrošačka korpa?

Penzionerima sa prosečnom penzijom u martu bile su potrebne dve i po penzije za plaćanje prosečne potrošačke korpe, a onima sa najnižim penzijama bilo je potrebno čak pet penzija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Priča o prosečnoj potrošačkoj korpi uvek izaziva diskusije i teško je jednostavno saopštiti samo brojeve. Jer u Srbiji se stalno menja ono što se naziva životni standard. Podatak o prosečnoj zaradi takođe izaziva komentare jer je u određenim sredinama i u određenim profesijama taj prosek u nivou najviših primanja.

Politika nas je juče, 27. maja 2014. godine, dodatno stavila na muku pišući o tome koliko je prosečnih penzija potrebno za jednu prosečnu korpu.

Kada se samo uporede statistički podaci, ispada da su penzionerima sa prosečnom penzijom u martu (25.583 dinara*) bile potrebne dve i po penzije za plaćanje prosečne potrošačke korpe (65.463 dinara), a onima sa najnižim penzijama (13.222 dinara) bilo je potrebno čak pet penzija.

Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine, kaže da su penzije realno pale i da je njihovo učešće u prosečnoj zaradi sada 52,7 odsto, dok je na kraju 2013. godine bilo 57,5 odsto. Ovaj pad od oko 4,8 procentnih poena za samo četiri meseca zabrinjava jer postoji tendencija daljeg pada.

Međunarodni monetarni fond inače predlaže da prosečna penzija prema prosečnoj zaradi iznosi 43,3 odsto.

Penzioneri očekuju makar zakonom predviđeno povećanje od jedan odsto u oktobru i smatraju da je neprimereno dovoditi u vezu usklađivanje penzija sa utvrđivanjem novih platnih razreda zaposlenih u državnoj upravi. Od dolaska nove vlade, oni su se, kaže Nenadić za Politiku, obraćali premijeru sa željom da ga upoznaju sa ne baš dobro situacijom u kojoj se nalaze, ali do sada nisu dobili nikakav odgovor.

*U tekstu Politike navodi se da je prosečna penzija oko 24.170 dinara