Magazin Godine Zdravlje

Implant koji se bori sa Alchajmerom vraćajući pamćenje

Elektronski implant koji pomaže mozgu obolelom od Alchajmera da povrati sećanje razvijan je tokom poslednjih deset godina u Kaliforniji, SAD. U ovom eksperimentu po prvi put u svetu računar je korišćen da prenese “pamćenje” direktno u mozak.

Projekat je finansirala američka vojska u nadi da će pomoći povređenim vojnicima da se izbore sa gubitkom pamćenja, ali naučnici su utvrdili da se ista tehnologija može koristiti i kada dođe do odumiranja delova mozga usled Alchajmera.

– Implant je već isproban na ljudima. Protetički uređaj za pamćenje je veoma zanimljiva tehnologija. Ali, trebalo nam je 10 godina da stignemo dovde, i još uvek ima mnogo nepoznatih koje treba da rešimo – rekla je dr Clare Walton iz Društva Alchajmera.

Napominje se da uređaj ne može da izleči ili uspori demenciju, ali može da otkloni neke simptome u nekim stadijumima bolesti.

Tehnologija je za sada testirana na devet osoba obolelih od epilepsije koje su imale elektrode postavljene u mozgu kako bi se lečili hronični napadi.

Naučnici su zatim pratili električne impulse u mozgu pacijenata dok su ovi obavljali jednostavne zadatke. Zatim su ovi podaci korišćeni za razvoj računarskog programa koji sa 90% preciznosti može da “prevede” ove signale.

Na isti način, naučnici se nadaju, da bi vrlo brzo mogli da “prevode” kratkoročno u dugoročno pamćenje kada dođe do oštećenja mozga usled bolesti, i to, prosleđivanjem signala do hipokampusa, dela mozga gde je centar za pamćenje.

Tako je po prvi put u svetu računar korišćen da direktno u mozak “ubaci pamćenje”, i da ono tu i ostane, prenosi Express.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija