Početna Magazin Godine Implant koji se bori sa Alchajmerom vraćajući pamćenje

Implant koji se bori sa Alchajmerom vraćajući pamćenje

Implant koji se bori sa Alchajmerom vraćajući pamćenje

Elektronski implant koji pomaže mozgu obolelom od Alchajmera da povrati sećanje razvijan je tokom poslednjih deset godina u Kaliforniji, SAD. U ovom eksperimentu po prvi put u svetu računar je korišćen da prenese „pamćenje“ direktno u mozak.

Projekat je finansirala američka vojska u nadi da će pomoći povređenim vojnicima da se izbore sa gubitkom pamćenja, ali naučnici su utvrdili da se ista tehnologija može koristiti i kada dođe do odumiranja delova mozga usled Alchajmera.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Implant je već isproban na ljudima. Protetički uređaj za pamćenje je veoma zanimljiva tehnologija. Ali, trebalo nam je 10 godina da stignemo dovde, i još uvek ima mnogo nepoznatih koje treba da rešimo – rekla je dr Clare Walton iz Društva Alchajmera.

Napominje se da uređaj ne može da izleči ili uspori demenciju, ali može da otkloni neke simptome u nekim stadijumima bolesti.

Tehnologija je za sada testirana na devet osoba obolelih od epilepsije koje su imale elektrode postavljene u mozgu kako bi se lečili hronični napadi.

Naučnici su zatim pratili električne impulse u mozgu pacijenata dok su ovi obavljali jednostavne zadatke. Zatim su ovi podaci korišćeni za razvoj računarskog programa koji sa 90% preciznosti može da „prevede“ ove signale.

Na isti način, naučnici se nadaju, da bi vrlo brzo mogli da „prevode“ kratkoročno u dugoročno pamćenje kada dođe do oštećenja mozga usled bolesti, i to, prosleđivanjem signala do hipokampusa, dela mozga gde je centar za pamćenje.

Tako je po prvi put u svetu računar korišćen da direktno u mozak „ubaci pamćenje“, i da ono tu i ostane, prenosi Express.