Čovek i smrt Magazin Godine Život i godine

“Imate samo 30.000 dana života”

Novozelandski naučnik i motivacioni govornik ser Rejmond Ejveri podseća da imamo samo 30.000 dana života (oko 84 godine). Koliko dana mogu da očekuju građani u Srbiji?

Ser Rejmond Ejveri (1947), farmaceutski naučnik, pronalazač i motivacioni predavač sa Novog Zelanda, odrastao je u sirotištima i hraniteljskim porodicama u Engleskoj. Tu je nalazio toplo skrovište u bibliotekama i – zavoleo nauku.

U svojoj popularnoj knjizi iz 2010. godine “Buntovnik sa razlogom”, Ejveri je opisao svoj život od detinjstva do dobijanja viteške titule (ser). Svoje iskustvo danas deli na brojnim motivacionim predavanjima za učenike srednjih škola i studente.

U govorima slušaoce često podseća da “imaju samo 30.000 dana života” (oko 84 godine) i da svaki dan drugačije izgleda kada možemo da prebrojimo one koji su nam ostali (očekivani životni vek na Novom Zelandu ipak je nešto kraći: 79,3 za muškarce i 83 godine za žene).

Prema tako uprošćenoj računici, građani Srbije mogli bi da očekuju oko 27.000 dana života (73,7 godina) i to: oko 26.000 dana za muškarce (71,1) i oko 28.000 dana za žene (76,4).


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija