Idiokratija

Idiokratija

Film Idiokratija (vladavina idiota) pita: Da li će u budućnosti čovečanstvo biti tupavo? Šta bi se desilo kada bi se, igrom slučaja, u tom budućem svetu zatekao prosečan čovek iz sadašnjeg vremena? 

Što je savremeni bračni par obrazovaniji, to manje dece ima. Ako ih uopšte ima. Tehnologija olakšava život, ali i „sakati“ čoveka jer mu omogućava život bez mnogo razmišljanja.

Društveni parazit kome je vrhunac života gledanje novog rijaliti šoua mogao bi da prevlada i postane dominantna „vrsta“ među ljudima. Da li će u budućnosti čovečanstvo biti tupavo? Šta bi se desilo kada bi se, igrom slučaja, u tom budućem svetu zatekao prosečan čovek iz sadašnjeg vremena?

Odgovorima na ova pitanja bavi se američki film Majka Džadža iz 2006. godine sa Lukom Vilsonom, Majom Rudolf i Teri Kruzom u glavnim ulogama. Usled igrarija Pentagona i zaboravnosti administracije, jedan vojnik i prostitutka našli su se 500 godina ispred svog vremena.

Svet je naseljen idiotima. U takvom svetu, prosečan Amerikanac današnjice, kao što je lik koga glumi Luk Vilson, može da nastrada kao pretnja poretku gluposti ili da napreduje do nezamislivo visokog položaja.

Međutim, ako i uspe da za trenutak nadvlada glupost, jedan čovek ne može sam da je istrebi. Niti jedan prosečan par može da ispravi vekovnu negativnu selekciju.