Filmska umetnost i umetnost življenja Foto albumi

Idiokratija

Film Idiokratija (vladavina idiota) pita: Da li će u budućnosti čovečanstvo biti tupavo? Šta bi se desilo kada bi se, igrom slučaja, u tom budućem svetu zatekao prosečan čovek iz sadašnjeg vremena? 

Što je savremeni bračni par obrazovaniji, to manje dece ima. Ako ih uopšte ima. Tehnologija olakšava život, ali i “sakati” čoveka jer mu omogućava život bez mnogo razmišljanja.

Društveni parazit kome je vrhunac života gledanje novog rijaliti šoua mogao bi da prevlada i postane dominantna “vrsta” među ljudima. Da li će u budućnosti čovečanstvo biti tupavo? Šta bi se desilo kada bi se, igrom slučaja, u tom budućem svetu zatekao prosečan čovek iz sadašnjeg vremena?

Odgovorima na ova pitanja bavi se američki film Majka Džadža iz 2006. godine sa Lukom Vilsonom, Majom Rudolf i Teri Kruzom u glavnim ulogama. Usled igrarija Pentagona i zaboravnosti administracije, jedan vojnik i prostitutka našli su se 500 godina ispred svog vremena.

Svet je naseljen idiotima. U takvom svetu, prosečan Amerikanac današnjice, kao što je lik koga glumi Luk Vilson, može da nastrada kao pretnja poretku gluposti ili da napreduje do nezamislivo visokog položaja.

Međutim, ako i uspe da za trenutak nadvlada glupost, jedan čovek ne može sam da je istrebi. Niti jedan prosečan par može da ispravi vekovnu negativnu selekciju.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija