Hrvatska: Povlačenje tunjevine Rio Mare i kurkume iz prodaje

U Hrvatskoj je najavljeno povlačenje iz prodaje tri prehrambena artikla: tunjevine Rio Mare u maslinovom ulju i kurkume dva proizvođača.

Do povlačenja tunjevine iz prodaje dolazi zbog mogućih komadića metala u sadržaju. Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede je iz tog razloga 11. avgusta opozvalo proizvod Rio Mare – tunjevina u maslinovom ulju 80 grama. U pitanju je, preciznije, pakovanje od 2 x 80 grama. Ovaj proizvod je poreklom iz Italije.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede je navelo da je povlačenje ove tunjevine iz prodaje uslovljeno time što proizvod nije u skladu sa Uredbom 178/2002 o utvrđivanju opštih načela i uslova zakona o hrani osnivanju Evropske agencije za bezbednost hrane, te utvrđivanju postupaka u područjima bezbednosti hrane, prenosi Hina.

Proizvođač ove tunjevine je Bolton Food SPA. iz Italije. Dobavljač je Bolton Croatia doo iz Zagreba.

Povlačenje kurkume sa tržišta

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede je istog dana objavilo i da se iz prodaje povlači kurkuma, odnosno dva određena proizvoda sa njom. Oni se povlače zbog utvrđenog prisustva 2-hlor etalnola.

Opoziv se odnosi na proizvode bio&bio Superfood Kurkuma 150 grama i Orgona Superfood Kurkuma 150 grama. Precizirano je da se povlače sa hrvatskog tržišta zbog utvrđenog 2-hlor etanola koji je preteča pesticida etilen oksida, saopštila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, prenosi Hina.

Proizvodi nisu u skladu s Uredbom Evropske unije o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla.

Prema podacima o proizvodu, veleprodaju obavlja Z-Company BV, Nuenen, Holandija. Proizvode na hrvatsko tržište plasira preduzeće Biovega iz Zagreba, dodaje se u informaciji.

DOPUNA 13. AVGUSTA – Tunjevina Rio Mare u Srbiji bez opiljaka metala

Kako je saopštila Uprava za veterinu Srbije, veterinarska inspekcija je sprovela vanredni inspekcijski nadzor u distributivnom magacinu uvoznika konzervi tunjevine u maslinovom ulju Rio Mare.. Nadzor je sproveden u skladu sa analizom rizika zasnovanoj na nalazu opiljaka metala u ovom proizvodu u R. Hrvatskoj.

„Laboratorijskom analizom pomenutih konzervi različitih lotova ocenjeno je da u ovom proizvodu nema primesa stranih materija i da je isti bezbedan ѕa ljudsku ishranu.“

Izvor: RTV
Fotografijarawpixel.com