Magazin Godine Zdravlje

Hrana na recept – jer ima smisla!

– Poslednji put kada sam proveravao u svojim udžbenicima, terapija za pothranjenost bila je hrana – glasio je odgovor birokratama, američkog lekara koji je pisao “neobične” recept…

Rebeka Oni, iz organizacije Healt Leads, na TED konferenciji 2012. godine (na linku), govorila je i “incidentu” iz 1965. godine, kada je doktor Džek Gajger vodio jednu od prvih zdravstvenih ustanova u siromašnom području delte reke Misisipi.

Mnogi pacijenti dolazili su mu neuhranjeni i on im je propisivao – hranu. Oni bi sa receptima odlazili u lokalne samoposluge gde bi dobijali hranu, a zatim bi troškove naplaćivali iz fonda klinike namenjenom za lekove na recept.

Kada je centrala u Vašingtonu čula za ovo poslala je islednika da skrene pažnju dr Gajgeru da je novac klinike namenjen za medicinske potrebe. Međutim, njegov odgovor je bio:

– Poslednji put kada sam proveravao u svojim udžbenicima, terapija za pothranjenost bila je hrana.

Komentar Penzina: Zaista jeste zanimljivo… Građani uplaćuju sredstva u budžet, a onda se ta sredstva daju isključivo farmaceutskim kućama za lekove koji leče posledice, iako bi možda daleko bolji efekat bio koristiti sredstva za preventivu, jačanje imuniteta i kvaliteta života, i sprečavanje nastanka mnogih bolesti. Verovatno bi bilo i jeftinije, zar ne?


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija