Početna Magazin Godine Horoskop za utorak, 7. oktobar 2014.

Horoskop za utorak, 7. oktobar 2014.

Horoskop za utorak, 7. oktobar 2014.

Pokušavamo da izmirimo misao da treba ostati suzdržan i ponovo razmisliti o svemu i potrebu da prihvatimo izazov.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Osećamo strah na nećemo dobro sagledati ono što nam nedostaje, da nećemo pravilno izvagati želje i promene neophodne da se želje ostvare.

Ovo su uvodne teme ovog dana za opoziciju (izazovan aspekt kada se dve planete nađu jedna nasuprot drugoj – na 180 stepeni udaljenosti) između Sunca u Vagi i retrogradnog Urana u Ovnu. Ovaj aspekt generalno donosi iznenadne promene na ličnom planu, a osnažen je predstojećim pomračenjem Meseca.

Jer današnja opozicija jeste deo šire slike čija će se kulminacija odigrati sutra, a koja će imati dalekosežan uticaj na sve nas. O tome ćemo detaljnije pisati u horoskopu za sredu, za sada samo napominjemo (ukoliko niste čitali Astrološki pregled neba za ovu sedmicu) da nijedna pojava na nebu nije sama po sebi ni isključivo dobra, ni isključivo loša. To je mešavina energija koju mi treba da iskoristimo, kao bića slobodna da upravljaju svojim životom.

Zbog Vatrenog trigona, mnogi astrolozi sa nestrpljenjem očekuju eklipsu (pomračenje) 8. oktobra smatrajući da ona donosi pozitivne promene. Međutim, kada je Uran u pitanju, ključna reč je neočekivanost, njega je teško „ukalupiti“ i u najneodređenije prognoze. To iznenadno delovanje nas upućuje i na to da će ono doći spolja, kao uticaj drugih ljudi na nas.

I sama opozicija jeste aspekt koji, generalno gledano, govori o suprotstavljenosti osobe i njenog okruženja, o tome kako se ta suprotstavljenost – kroz uključene planete, znake i kuće, odražava na nas. Odakle dolazi impuls za promenama i gde bi trebalo da ih primenimo, možemo videti na osnovu kuća u kojima se nalaze tranzitni Uran odnosno tranzitno Sunce (o tome više u horoskopu za sredu, 8. oktobar).

Međutim, ne treba zaboraviti da nam se sada daje mogućnost da sagledamo one aspekte svog života koje smo zanemarivali, a koji su važni. Zato je ovo i aspekt samosagledavanja i razumevanja samog sebe. Nemir koji osećamo može biti upravo izraz oslobođenih težnji tih zanemarenih elemenata, tako da iznenadna promena, ma koliko to nelogično zvučalo, može doći i iznutar nas samih.

Upoznajmo sebe. Osvestimo šta je to želimo u životu, koliko god nebitno i nepraktično izgledalo. Potisnute želje i porivi mogu izbiti na površinu kao neželjeni ispadi kada im se najmanje nadamo i kada najviše mogu da nam naškode. A slika koju pružamo svetu podjednako je važna kao i samorazumevanje.

Uran u Ovnu je individualnost na kvadrat, a trenutno je retrogradan što podstiče okrenutost ka unutra, ka sebi. Sunce predstavlja ego, ali Vaga je naš odraz u društvu. Sunce u Vagi je naš odraz u ogledalu, ono označava ljudsku nesposobnost da sagleda sebe bez poređenja sa drugim, bez stavljanja sebe u društveni kontekst.

I otuda je sasvim moguće da će podstrek za promenama, za menjanjem pravca i za osvešćivanje naših najdubljih želja, doći spolja. Ali to je samo podstrek. Mi smo ti koji biramo reakciju na njega.