Početna Magazin Godine Horoskop za sredu, 8. oktobar 2014.

Horoskop za sredu, 8. oktobar 2014.

Horoskop za sredu, 8. oktobar 2014.

Krešendo! Nebeska tela su proteklih dana pojačavala svoje tonove i evo ga, napokon, njihovo zbirno delovanje. I to kakvo!

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Može vas od njega zaboleti glava, možete poželeti da pobegnete sa koncerta dok vam srce lupa u jakom ritmu ili možete biti zaneseni silinom muzike i uživati kao retko kad.

Danas u 12:51 nije običan Pun mesec. Danas je pomračenje Meseca ili kako mi ipak više volimo da ga zovemo (jer ne zvuči zloslutno): eklipsa. Dešava se na 16. stepenu Ovna. Pomračenja su normalne pojave i dešavaju se periodično, na oko pola godine i najčešće idu u paru. Njihov uticaj na nas duže traje i jače se ispoljava nego uticaj običnog Mladog ili Punog meseca. U proseku, utiču na šest meseci pred nama. Ova eklipsa bi trebalo da baci svoj uticaj na možda tri – četiri meseca, ali će zato taj uticaj biti veoma snažan. Jer pet planeta aspektuju ovu lunaciju.

(Ukoliko vas umara čitanje astroloških termina i zanima samo tumačenje, preskočite deo teksta pisan iskošenim – italic slovima.)

Najbliži i najznačajniji jeste aspekt koji pravi Uran. On je u Ovnu, samo oko pola minuta udaljen od Meseca, praveći, na taj način sa njim konjukciju, a sa Suncem opoziciju. Pored Sunca se nalazi Venera u Vagi, dovoljno blizu da se udruži sa njim u konjukciji, ali i dovoljno udaljena od njega kako Sunce ne bi zasenilo njenu posebnost. Tako su se ova četiri nebeska tela našla na jednoj liniji, ali grupisana u suprotstavljene parove: Sunce i Venera nasuprot Mesecu i Uranu.

Ali to nije sve. Uran je već izvesno vreme deo Velikog vatrenog trigona u kome učestvuju i Jupiter u Lavu i Mars u Strelcu. Mesec danas ulazi u tu vatrenu konfiguraciju udružen sa Uranom. Veliki vatreni trigon je blagonaklon i prema Suncu i Veneri u Vagi jer Mars i Jupiter, svako sa svoje strane, prave sekstile prema njima (pozitivan, protočan aspekt). Ovako postavljena, ova nebeska tela zajedno prave novu konfiguraciju – Zmaja. Smatra se da je upravo zbog opozicije koja ima i funkciju da podstiče, veliki trigon unutar Zmaja još jači jer je veća verovatnoća da ćemo pozitivne mogućnosti iskoristiti.

Ali gužva na nebu se ne završava ovim. Tu je i Pluton u Jarcu koji je deo aspekta koji nas, već duže vreme, navodi na bolna menjanja sveta oko nas – tj. kvadrata koji ova planeta pravi sa Uranom. Dakle, sada je Pluton u kvadratu i sa Mesecom sa jedne i Sunca i Venere sa druge strane i pravi T-kvadrat. Da, ovo je dan ispunjen dešavanjima na nebu, a eklipsa je tu da ta dešavanja prenese na duži period pred nama. Zato je interesantno videti kako bi ova energija mogla najbolje da se iskoristi i usmeri (ako reč „usmeravanje“ možemo da koristimo za energiju tako snažno obojenu slobodarskim uticajem Urana).

Što se tumačenja tiče, prvo, ukoliko nemate svoju natalnu kartu, uradite je ovde. Treba vam minut-dva za to.

Da biste dobili uvid u to odakle ćete dobiti pomoć, pogledajte gde vam se nalazi 17° Lava. U kojoj kući? Za podsticaj, koji može biti i nešto ne toliko prijatno, ali nešto što će vas, u svakom slučaju pokrenuti na akciju, pogledajte u kojoj kući vam se nalazi 16° Strelca. Odakle dolaze strah od promena, obsesivno vezivanje koje sprečava promene i slična osećanja zbog kojih promenu ne želite, pogledajte u kojoj kući vam se nalazi 11° Jarca.

Da biste te kuće protumačili, evo osnovnih značenja:

 • I kuća (podznak) – naša ličnost, kako nas drugi vide i kako sebe doživljavamo naspram drugih, sve ono u nama što izaziva reakciju okoline
 • II kuća – način na koji osiguravamo sebe. Ono što posedujemo, materijalna dobra, novac i sl.
 • III kuća – naše veze sa bližim okruženjem, komunikacija. Kratka putovanja, bliski rođaci, braća i sestre
 • IV kuća – dom, porodica, roditelj-hranitelj, detinjstvo
 • V kuća – stvaralaštvo, deca, umetnost, hobi, zabava
 • VI kuća – zdravlje, svakodnevne obaveze, domaće životinje, saradnici, zaposleni
 • VII kuća – partnerske veze (emotivne, poslovne), parnice, sudovi, otvoreni neprijatelji
 • VIII kuća – novac drugoga (novac partnera ili kredit koji nam daje banka, porodična penzija), seks
 • IX kuća – daleka, putovanja, crkva, visoko obrazovanje, izdavaštvo
 • X kuća – status, karijera, nadređeni, roditelj-autoritet
 • XI kuća – udruženja, penzija (bivših zaposlenih), prijatelji
 • XII kuća – zatvorene ustanove, tajni neprijatelji, duhovnost, meditacija

Kada spojite tačkice i razmislite odakle dobijate podršku, odakle podstrek, a šta vam najteže pada u neminovnim promenama, pogledajte kuće u kojima će se te promene desiti. Potrebno je da nađete u kojoj kući vam se nalazi 15° Ovna. Tu se dešava pomračenje Meseca, a evo značenja:

 • I kuća – Emocije se teško prikrivaju i zadržavaju. Svima će biti jasno šta osećate. Osećate da nemate kontrolu nad svojim vezama. Događaji se tako brzo smenjuju, da se situacija sa partnerom razrešava pre nego što se i osvestite i shvatite šta ste želeli.
 • II kuća – Potreba da dobijete nešto od drugoga. Osećaj da se treba osigurati može biti naglašen. Drugi će možda preispitivati i ocenjivati vaše vrednosti – ono što vi smatrate dobrim ili lošim
 • III kuća – Obrazovanje i sistem vrednosti mogu biti u nesaglasju. Bake i deke sa jedne i unuci sa druge strane mogu da nauče nešto jedni od drugih. Emotivne reakcije od mlađih rođaka ili komšija. Možda će se u ovom periodu shvatiti važnot obrazovanja, bez obzira da li osoba pohađa školu ili ne.
 • IV kuća – Promena mesta stanovanja kao posledica promena na poslovnom planu. Penzionisanje ili potreba  da se više vremena provodi u kući. Emotivna potreba da se preuređuje dom. Osveštavanje potrebe da se izbalansira vreme posvećeno poslu i porodici bez žrtvovanja bilo čega. Nerazrešena pitanja iz najranije dobi mogu postati osnova za promenu ili sukob.
 • V kuća – Tragate za zadovoljstvima koja donose kreativni projekti ili razmišljate o mogućnostima koje donosi preuzimanje rizika. Ljubav cveta, rađaju se deca. Ako imate decu, ona mogu da u narednom periodu zaokupe najveći deo vašeg vremena. Osećate da ste im potrebni, ali moguće je i da ona misle da je potrebno da se izvuku iz Vašeg okrilla i osamostale.
 • VI kuća – Svest o tome šta vas ograničava jača u ovom periodu. Zdravlje bi moglo biti nešto na šta ćete se fokusirati, ali su rezultati uglavnom pozitivni. Osećaj oslobađanja od stega. Nove perspektive se otvaraju. Pomažući drugima, jačate sebe.
 • VII kuća – U poziciji ste da birate ishod, naročito kada su u pitanju partnerski odnosi – ostati sa starim, ostaviti ga, naći drugog… Ukoliko ste u parničnom postupku, ovo bi mogao biti momenat kada će se stvari okrenuti u vašu korist. Neprijateljski nastrojene osobe vas ostavljaju na miru ukoliko im se suprotstavite. Mir je na vidiku.
 • VIII kuća – Odličan period za sve što je vezano za materijalna dobra. Moguće je da je ovo i period transformišućeg uticaja vašeg seksualnog života ili završetaka vašem u okruženju.
 • IX kuća – Svest o kulturnim sličnostima ili razlikama između vas i osoba u inostranstvu. Daleka putovanja. Pitanja vezana za crkvu, Vaše poimanje sveta ili obrazovanje dolaze u fokus. Uzimajući za primer obrazovanje, moguće je da ćete u ovom periodu osloboditi sebe nekih obaveza na poslu kako biste se vratili školovanju ili, naprotiv, završavate sa obrazovanjem kako biste počeli da radite.
 • XI kuća – Emotivna potreba da se pristupi nekom udruženju, organizaciji, kao način da se zadovolji osećaj pripadnosti. Često je ovo vreme kada preuzimamo ulogu vođa u organizacijama kojima pripadamo. Dešava se da u ovom periodu osoba sazna da će postati roditelj. Mogući fokus na deci ili zadovoljstvima koja proističu iz stvaralaštva.
 • XII kuća – Česta je potreba da se osoba okrene sebi i svom unutrašnjem svetu, vreme osluškivanja samog sebe. Drugi vam se mogu poveravati jer sada imate naglašenu sposobnost da shvatite druge i da ih zaista slušate, što se oseti. Vreme naglašene empatije. Vodite računa da se ne prenapregnete pokušavajući da pomognete drugima da reše njihove probleme. Ne zaboravite na sebe, izlazite na svež vazduh, hranite se zdravo i postarajte se da se dovoljno odmarate.