Početna Magazin Godine Horoskop za četvrtak, 25. septembar 2014.

Horoskop za četvrtak, 25. septembar 2014.

Horoskop za četvrtak, 25. septembar 2014.

Danas nam upravo Mesec i ukazuje da oslobađanjem i osvešćavanjem tih svojih suštinskih težnji, možemo dobiti mnogo. Govori nam da je moguće raširiti krila.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nisu vam potkresana krila, zar ne? Sakrivena ispod odeće, ispod naslaga svakodnevnog života osobe koja živi onako „kako se od nje očekuje“, pritisnuta konformizmom, apatijom zbog unapred izgubljenih bitki i izneverenih nadanja… Danas možete da raširite ta sputana krila.

Ne, ne mora da znači da je reč o grandioznim potezima koji preokreću život niti o ciljevima koji će izmeniti tok istorije. Ova energija obećava onima koji se usude da krenu u ispunjavanje svojih snova. A snovi su različiti kao i ljudi. Veliki i mali, jednobojni i šarenoliki, važni za zajednicu u kojoj živi – širu ili užu, ili značajni samo pojedincu samom…

Nekoliko stvari smo već spomenuli u horoskopu za jučerašnji dan, 24. septembar: ova energija koja obećava uspeh smelima gradi se već neko vreme i trajaće duže, menjajući intenzitet i „pojavne oblike“ u našim životima. Ovo su obećanja uspeha onima koji se pokrenu da do uspeha stignu; oni koji čekaju da se desi, ostaće kratkih rukava. Sledi detaljnije objašnjenje.

Pozitivno dejstvo o kome pišemo nastalo je usled aspekta (ugla između dva nebeska tela) između Jupitera u Lavu i Urana u Ovnu. Danas se ove dve planete nalaze na tačno 120 stepeni udaljenosti. Ugao od 120 stepeni se naziva trigon i on u astrologiji važi za pozitivan aspekt. Mnogi astrolozi, da bi izbegli zabunu, trigone nazivaju „protočnim“, a ne pozitivnim, jer termin „protočan“ tačno objašnjava šta se dešava – energija dve planete je udružena i lako teče. To ne mora biti pozitivno ukoliko čovek svojim delovanjem ne usmeri ovu protočnu energiju u pravcu koji je za njega dobar.

Jupiter u Lavu je samouveren i velikodušan, ponosan i snažan. On stvara i pruža. On nudi mogućnosti, omogućava visok status i vođstvo. Uran u Ovnu je hrabar i impulsivan. Veliki individualac i pionir. Ometa i izaziva kako bi podstakao nove ideje. Predvodi, zahteva direktan nastup i uverenost u delovanju. Kada se ove dve energije spoje u skladnom dejstvu, nastaje ta šansa za velike proboje i postignuća.

Zbog načina kretanja ove dve planete, ovo se već neko vreme moglo osetiti i sam aspekt će ostati na snazi nekoliko dana. Ono što ga dodatno produžava jeste mešanje treće planete – Marsa, iz preostalog, trećeg vatrenog znaka – Strelca. Kako Mars bude pravio trigon koji će biti tačan prvo sa Uranom (5. oktobra), pa onda sa Jupiterom (8. oktobra), tako će i izmešanost energija Jupitera i Urana imati duže trajanje.

Iako ove tri planete neće stajati tačno poravnate istog dana, krajem septembra i početkom oktobra se na nebu iznad nas oseća moćna energija Velikog vatrenog trigona (figura na nebu kada su tri planete u međusobnim trigonima – 120 stepeni, a nalaze se u vatrenim znacima). Opet, upozorenje: ovo je „moćno“ samo u mogućnostima koje će ostati pusti snovi ukoliko se ne pokrenemo ka njima. O Velikom vatrenom trigonu ćemo više pisati sledeće sedmice, za sada smo samo hteli da razjasnimo kako se to ova energija preslikava na duži period.

Inače, Jupiter u Lavu i Uran u Ovnu će se, usled svog načina kretanja, naći još par puta u istom aspektu u toku prve polovine naredne godine. Dakle, nije da nam se šanse ne ponavljaju. Treba hteti, treba smeti.

Ali da dodamo još jedno upozorenje koje smo i juče naveli: hrabrost i smelost nisu isto što i ludost i nepromišljenost. Uran je retrogradan – iz naše perspektive gledano, izgleda kao da se kreće unazad. Iako smeo, on ne nudi nove proboje, već mogućnost pokretanja starih, zaparloženih ideja. Za ispunjenje starih snova, mi smo već, čak i nesvesno, osmislili korake. Sada treba da zakoračimo.

Sa ovim oprezom se slaže i jenjavajući aspekt između planete akcije – Marsa i planete snova, ali i iluzija – Neptuna. O delovanju kvadrata između Marsa i Neptuna više možete pročitati u horoskopu za ponedeljak, 22. septembar. Mars podržava i jučerašnji Mlad mesec u Vagi i trigon između Jupitera i Urana. Neptun zahteva prilagođavanje. Dakle, ispunite stare snove.

Danas su na nebu i sasvim kratkotrajne figure koje pravi Mesec koji brzo prolazi kroz znake. Ove kratkotrajne figure deluju značajno jer povezuju ovu priču o obećanju ispunjenja velikih snova sa ograničenjima koja su nam prethodnih godina nametnuta spolja.

Naime, Mesec kada se nađe na sredini Vage, podstaknuće sukob između Urana u Ovnu i Plutona u Jarcu. Ovo je sukob koji je svoje prve naznake dao još 2011. i koji će trajati i 2015. godine. Ovo su generacijske planete koje ostavljaju otisak zajednice na život pojedinca. Konkretno, sada nas lome i menjaju ustaljene okvire. Potrebno jeste, prijatno nije. Usled toga, čovek stekne određene rezerve, strahove. Povuče se i uvuče krila.

Mesec označava naše najosnovnije potrebe, ali i onu unutrašnju sigurnost. Danas nam pokazuje kako je ona „napadnuta“ dešavanjima proteklih godina. Ali nam danas upravo Mesec i ukazuje da oslobađanjem i osvešćavanjem tih svojih suštinskih težnji, možemo dobiti mnogo. Govori nam da je moguće raširiti krila.