Početna Magazin Godine Gugl patentirao novi korak u prenosivim tehnologijama – šaka kao tastatura

Gugl patentirao novi korak u prenosivim tehnologijama – šaka kao tastatura

Gugl patentirao novi korak u prenosivim tehnologijama – šaka kao tastatura

Prenosive tehnologije pored svih prednosti imaju jedan veliki problem koji stoji na putu daljeg razvoja – kompaktnost znači i nedostatak prostora za upravljanje ovim uređajima. Gugl je otišao korak dalje novim patentom koji će možda rešiti ovaj problem…

  • Foto iznad: crteži koji opisuju novi Guglov patent

Kompanija Gugl je 30. juna 2015. godine dobila odobrenje za patent koji bi trebalo da revolucionarizuje način na koji kontrolišemo računare i druge uređaje.

Naime, reč je o mini-projektoru koji bi, usmeren na bilo koju površinu (uključujući dlan), trebalo da prikazuje obrise tastature koja bi radila kao i ona na računaru, odnosno na ekranima na dodir.

Ovo u velikoj meri olakšava dizajn nosivih uređaja s obzirom na to da rešava jedan od njihovih glavnih problema – manjak prostora za sve potrebne funkcije i postizanje funkcionalnosti.

Na primer, Gugl naočarima može da se upravlja glasom, ali nismo uvek raspoloženi da drugi čuju ono što „naređujemo“ računaru.

Patent podrazumeva da projektor radi u „segmentima“, to jest da prikazuje onaj deo tastature koji nam je potreban – brojevi kada zovemo nekog ili slova kada pišemo poruku.

Patent pojašnjava i način na koji radi upravljanje tastaturom: pokretima šake menjala bi se opcija brojčanik ili slovna tastatura, a pokretima dlana korisnik bi mogao da bira i određene tastere (bez upotrebe druge šake).

Naravno, projektovane tastature postoje već neko vreme ali ovde je suština zapravo u načinu njihovog korišćenja.

Iz Gugla poručuju da novi patent „ne mora da znači da će biti i tehnologija na koju će se oslanjati novi proizvodi kompanije“, prenosi Quartz. Možda imaju na umu neko potpuno drugačije rešenje? Koje?